Adım adım krize

Turizmde Rusya ile başlayan kriz derinleşiyor. İskandinav pazarında Alanya'yı en çok satan tur operatörü olan Scanway dün resmen iflasını açıkladı. Scanway'den alacaklı olan otelciler şokta

TURİZM sektöründe kötü gidişin etkileri her geçen gün kendini hissettirmeye devam ediyor. Artan yatak arzıyla birlikte 'Herşey Dahil' (HD) sisteminde fiyatların düşmesi, Alanya için büyük önem taşıyan İskandinav pazarının Side ve çevresine yönelmesine neden olmuş, son yıllarda İskandinav pazarındaki sert düşüş etkilerini göstermeye başlamıştı. İskandinav pazarının son yıllarda dibe vurması sonucu 2 yıldır sıkıntı içerisinde bulunan ve kayyuma devredilen Danimarka'nın Türkiet Experten firması bünyesinde hizmet veren Scanway turizm acentası resmen iflasını bildirdi. İflas Alanya'nın özellikle Damlataş bölgesindeki otellerini büyük zarara uğrattı.

'BAKANLIK ÇALIŞMALAR YAPMALI' 

Alanya'nın şehir merkezinde özellikle de Damlataş bölgesindeki otellere müşteri getiren Scanway'in iflası bölge otellerini ciddi zarara uğrattı. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, HD sisteminde fiyatların düşmesinin İskandinav pazarında olumsuz etkilere neden olduğunu söyledi. Sili, "Scanway 2 sene önce iflasını açıklamıştı ama bugün (dün) resmi açıklama geldi. Zaten Scanway'in batmış olduğunu biliyorduk. Son dönemde İskandinav pazarında Alanya'ya yönelik bir düşüş söz konusu. Bu pazarın genel çıkışlarında da bir azalma var. Bu anlamda HD'ye bir kayma var. Daha önce Alanya'nın merkez bölgesinde ve İskandinavlar, Alanya'nın apart, küçük ve az yıldızlı tesislerini dolduran bir pazar. Ayrıca şehir içerisindeki ekonomiyi de hareketlendiren bir pazar. Bugün gelinen noktada görüyoruz ki bu pazarın artık geçtiğimiz dönemdeki kadar yoğun gelişi söz konusu olmayacak. Bunun yanına başka pazarlar koymalıyız. Hem bizim, hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmalar yapması gerekiyor. Bunu daha önce de söylemiştim. Biz mevcut pazarlarımızdaki kapasiteyi arttırma ve yeni pazarlar oluşturma noktasında çabalarımızı yoğunlaştırmak durumundayız" dedi.

'SİGORTA SİSTEMİ GELİŞTİRİLMELİ'

Sili, otellerin mağduriyetinin giderilemediğini de ifade ederek, "Oteller alacaklarının yüzde 20'si kadar vergi indiriminden faydalanıyor ancak sektördeki krizlerin yükünü konaklama işletmeleri çekiyor. Sigorta sistemini geliştirmemiz gerekiyor. Konaklama sektörü özellikle tüm bu olumsuzlukları göğüslemek zorunda kalıyor. Bu sürecin bir şekilde tur operatörü ya da acenta ayağında değerlendirilip sigorta sisteminin geliştirilmesi lazım" şeklinde konuştu.

'BİZİ KORUYAN HİÇBİR YASA YOK'

İflas haberini aldığı sırada Alanya Turizm Tanıtım Vakfı (ALTAV) toplantısında bulunan Bilkay Otel Müdürü Elvan Güneş ise yaşanan gelişme nedeniyle adeta şok oldu. Kendilerinin de yaklaşık 60 bin euro alacağı olduğunu ifade eden Güneş, "15 otelden aldığımız bilgilere göre zarar miktarı yaklaşık 350 bin ile 500 bin euro arasında. Bunlar küçük ölçekli otel ama bu büyük bir zarar. Resmi iflas açıklandı. İflas masası oluşacak ve mevcut mal varlıklarının satışı olacak. Burada da gelen satışlardan da devlet alacağını alacak. Devlete çok büyük bir borçlanma var. Burada yine mağdur olan otelci oluyor. Otelci her zaman olduğu gibi hiçbir şey alamayacak. Daha önce de GTI ve Kayı Tur battı ama yine otelci alacağını alamadı. Hizmet veriyoruz, elimizden geldiğince misafirlerimizi memnun edip gönderiyoruz. Düşük rakamlara kaliteli hizmet veriyoruz ama karşılığında bizi koruyan hiçbir yasa yok. Bu nereye kadar devam edecek, bunu da bilmiyoruz" diye konuştu.

'HİZMETİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ'

Yaşananlara adeta isyan eden Güneş "Birileri cebine bir miktar para koyup acenta açıyor, paraları toplayıp ortadan yok oluyor ve zararını biz görüyoruz. Bu paraları almamız mümkün değil" dedi. Güneş, "Artık birilerinin bize sahip çıkması lazım. Birilerinin artık 3-5 kuruşu cebine koyup, 3-5 sene çalışarak milyon dolar alarak bir yerlere kaçmaması lazım. Bunun bir cezası, bir yaptırımı olması lazım. İşte bakın Scanway iflasını açıkladı ve gitti. Burada en büyük yarayı yine otelci aldı. Kleopatra bölgemizde 1 milyon TL'ye yakın bir kayıp var. Bölgemizdeki oteller zaten küçük ölçekli oteller. Bu rakamlar bizler için gerçekten önemli rakamlar. Neden gitsin? Biz hizmetimizi verdik. Sonuçta acenta bu parayı kazandı. Bu paketleri sattı ve cebine bu parayı koydu. Biz, bizim olmayan bir şey istemiyoruz. Cebine koyduğu ve verdiğimiz hizmetin karşılığı olan parayı istiyoruz" dedi.

24 Ara 2014 - 09:00 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber