'2017 daha iyi olacak'

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, 2016 turizm sezonu ve 2017 yılındaki beklentilerle ilgili açıklama yaparak, "Sezonun geneliyle ilgili öngörüde bulunmak için çok erken" dedi

TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) BaşkanıOsman Ayık, 2017 sezonu için özellikle organize ve paket turla çalışan tüm operatörlerin anlaşmalarını tamamladığına dikkati çekerek, Avrupa pazarında da bu işlerin tamamlandığını, önümüzdeki günlerde ise kataloglarla tanıtımın başlayacağını belirtti. Önümüzdeki yıl için 'Pre booking-Ön rezervasyon' olarak tabir edilen ilk rezervasyonların gelmeye başladığını kaydeden Osman Ayık, şöyle dedi: "Genel anlamda gelen sayılar çok az ve çok küçük olduğu için sezonun geneliyle ilgili öngörüde bulunmak için çok erken. Aslında Ocak ayı sonunu beklemek lazım. Burada Ocak ayı sonunda sezonun genel seyriyle ilgili daha net ifadeler kullanabiliriz. Ama bizim şöyle bir beklentimiz ve öngörümüz var. Şu ana kadar yaşadığımız birtakım konjonktürel, siyasi vesaire benzer olayların fevkinde bir şeyler yaşamazsak 2017 mutlaka 2016'dan daha iyi bir yıl olacak."
2017 BEKLENTİSİ 2 MİLYON VE ÜZERİ
Rusya ile ilgili sorunların aşılması noktasındaki gelişmeleri de değerlendiren Osman Ayık, 2014 yılında Türkiye'ye 4 milyon 800 bin Rus turist geldiğini, 2015'te bu rakamda 1 milyonluk kayıp yaşandığını, 2016'da ise rakamın neredeyse sıfırlandığını hatırlattı. Son gelişmelerden sonra Eylül ayı başında charter seferlerin başlamasıyla hareketlilik yaşandığını belirten Ayık, bu yılın sonu itibariyle 500 bin Rus turist beklediklerini aktardı. İki ülke arasındaki ilişkilerin çok sıcak ve iyi bir seviyeye geldiğini vurgulayan Ayık, "Ama bizim arzumuz en kısa zamanda tarafların tekrar masaya oturması. Geçmişte yaptığımız turizm komisyon toplantılarımız vardı, bu toplantıları tekrar hızlı şekilde hayata geçirip başta vize olmak üzere birtakım teknik sorunları çözüp en azından 2017 sezonu ile ilgili satışların başlayacağı döneme hazır olmak lazım. Bizim beklentimiz 2017 yılında o pazarda minimum 2 milyon ve üzerinde sayıyı görmek" diye konuştu.
'SIKINTILARIMIZ VAR'
Rusya'da Türk tur operatörü kalmadığını, charter uçuşlar ve Türk vatandaşlarının çalışma izinleriyle ilgili bir takım sıkıntılar olduğuna işaret eden Ayık, "Bütün bunların hepsi aslında şu anda çok önemli konularmış gibi gözükmüyor ama işin teknik boyutuna girdiğimiz zaman bunların hepsi önemli konular haline geliyor. Çünkü bunların aşılması lazım ki oradaki seyahat endüstrisindeki genel yapılanma ve oradaki hızın buna paralel olarak değişmesi mümkün olacak" dedi.
'SON 35 YILIN EN KÖTÜ SEZONU'
Türk turizminin son 35 yılın en kötü sezonunu geçirdiğini belirten Osman Ayık, "Özellikle kıyı bölgeleri açısından baktığımızda sezonun yoğun dönemini hemen hemen tamamladık. Şehirler ve diğer alanlardaki turizm faaliyetleri için yoğun bir periyottur aslında ama şu an itibariyle bakıldığında 2016'nın genel seyri ve trendi devam ediyor. Yani beklediğimiz ve arzu ettiğimiz büyük talep patlamasını göremiyoruz. Başta İstanbul olmak üzere birçok bölgede sıkıntılarımız halen devam ediyor" dedi.
'5-10 MİLYAR GELİR KAYBI'
Her şeye rağmen son dönemde birtakım gelişmelerin geleceğe daha umutla bakmalarını sağladığını vurgulayan Osman Ayık, "5 ila 10 milyar Dolar arasında gelir kaybı ile karşı karşıya kalabiliriz demiştik. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları açıklamadı, henüz çok erken ama yılsonunda bu rakamlar açıklandığında bu seviyelerde bir kayıp ortaya çıkacak gibi görünüyor. Yani minimum 5 milyar Dolar gelir kaybı olacak. Çünkü sayısal bir kayıp da var. Dolayısıyla yılın şu son 3 ayını da tamamladıktan sonra daha net rakamları vermek mümkün olacak" diye konuştu.

17 Eki 2016 - 21:16 - Turizm


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber