Uzaya git-gel sadece yarım saat

Uzay istasyonuna erzak taşıyan kargo aracını Dünya yörüngesine bırakan Falcon 9 roketi, fırlatıldıktan sadece 30 dakika sonra kalkış yaptığı üsse geri döndü

AMERİKAN SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi, kargo görevi gören ‘Dragonuzay aracını Dünya yörüngesine bıraktıktan yarım saat sonra, kalkış yaptığı üsse geri döndü. Florida’daki Kennedy Uzay Üssü’ne başarılı bir dikey iniş gerçekleştiren Falcon 9 roketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan 6 astronota erzak ve malzeme taşımak için fırlatıldı. Dünya yörüngesine başarıyla bırakılan söz konusu kargo aracının, 2.5 tonluk malzeme taşıdığı ve yarın ISS’e varacağı açıklandı. 
Aynı yere indi
SpaceX’in sahibi ABD’li girişimci Elon Musk, Instagram hesabından “Bebek geri döndü” mesajını paylaşarak, roketin başarılı dikey inişini kamuoyuna duyurdu. Böylelikle daha önce 5 kez okyanus üzerine kurulan yüzen platforma iniş gerçekleştiren Falcon 9 roketi, ilk kez kalkış yaptığı üsse başarılı bir şekilde geri dönmüş oldu. Falcon 9 roketi, 2015’te ISS’e malzeme taşırken havada infilak etmişti. 2016’da ise uyduyu başarıyla Dünya yörüngesine bıraktıktan sonra yumuşak bir iniş gerçekleştirmiş, ancak roket yer ile temas kurduktan sonra infilak etmişti.  
Dikey bir şekilde indi
10 veya 20 kullanımlık olduğu belirtilen bir Falcon 9 roketinin maliyetinin 60 milyon doları bulduğu ve 200-300 bin dolarlık yakıt harcadığı belirtiliyor. Roketin Dünya’ya dikey bir şekilde inmesi dikkat çekti.

21 Şub 2017 - 08:23 - Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber