Sabit diskiniz ölüyor mu?

Emektar sabit diskiniz yolun sonuna gelmiş olabilir mi? İşte bunu anlamanızı sağlayacak 5 işaret!

BİRÇOĞUMUZ kişisel belgelerimizi, fotoğraflarımızı, videolarımızı ve diğer değerli verilerimizi sabit disklerde saklıyoruz. Sabit disklerin sınırlı bir ömrünün bulunduğunun farkında olan kullanıcı sayısı ise oldukça az. Ancak bugünkü sabit disklerin çalışmadığı durumdaki ömürleri 5 ile 10 sene arasında değişiyor ve sıcaklık, nem, hareket, kullanım gibi etkenlere göre hızla azalıyor.
 
Bugün birçok kullanıcı laptop'a ve sıkça taşınan harici disklere sahip olduğundan, gerçekçi bir tahminle sabit disk ömrünün 7 - 8 sene olduğunu söyleyebiliriz. Kabul edersiniz ki bu süre, önemli verileri depolamak için oldukça kısa. En iyi durumda sabit diskler tamamen ölmeden önce yavaş yavaş bozulurlar. Sabit diskinizin bozulmaya başladığını işaret eden bir takım işaretler bulunmaktadır. Sabit diskinizin ne kadar ömrü kaldığından emin değilseniz, yazımızdaki maddeleri gözden geçirerek onun ömrünün sonuna yaklaşıp yaklaşmadığını anlayabilirsiniz.
 
Sık yaşanan donmalar, mavi ekranlar...
 
Bu işaretler, sayısız nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Ancak bu hataların nedeni ne olursa olsun, en kısa zamanda bir yedekleme yapmanızı öneriyoruz. Bu tür hatalar, yeni bir Windows yüklemesinden sonra çıkıyorsa, bozuk bir donanımın işaretçisi olabilir.
 
Bozulan veriler
 
Hatasız olarak kaydettiğiniz verileri tekrar açtığınızda bozulduğunu görüyorsanız veya dosyalar ansızın kayboluyorsa, diskiniz bozulmaya başlamış demektir. Bunun birçok farklı nedeni de olabilir, ancak bozulmaya başlayan bir sabit diskin tipik işareti, bozulan ve kaybolan dosyalardır.
 
Bozuk sektörlerin artması
 
Bozuk sektörler, sabit diskin dosyaları doğru bir biçimde depolayamadığı alanlardır. Bunlar işletim sistemi tarafından otomatik olarak maskelendiğinden anlaşılması zor olabilir. Ancak bozuk sektörlerin varlığı, olumsuz bir işarettir. Windows'un henüz bulmadığı hataları aramak için sürücüye sağ tıklayıp Özellikler'i seçin. Oradan Araçlar'a gelip Şimdi Denetle'ye tıklayarak diski denetleyebilirsiniz. Taramaya başlamadan önce "Bozuk bölümleri bulup düzeltmeye çalış" kutucuğunun işaretli olduğundan emin olun.
 
Garip sesler
 
Sabit diskinizden alışılmadık sesler geliyorsa, iş işten geçmek üzere veya geçmiş olabilir. Mümkünse önemli verilerinizi hemen yedekleyin.
 
S.M.A.R.T. verileri
 
Sabit disklerin S.M.A.R.T. verilerini okuyarak çökmeyi önceden tahmin edebileceğini iddia eden CrystalDiskInfo, HDD Health gibi birtakım yazılımlar mevcut. Ancak malesef S.M.A.R.T. verileri bu konuda çok da güvenilir değil.

28 Mar 2016 - 18:12 - Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber