NASA binlerce dünyaya bedel bir asteroidin peşinde

İçindeki madenlerle 10 bin katrilyon dolarlık değeri olan Psyche astreodi, Mars ve Jüpiter arasında bulunuyor. Beş yıl sonra ilk kez ziyaret edilecek noktadan alınacak parçaları Dünya'ya kadar taşıyacak bir teknoloji, henüz geliştirilebilmiş değil

ABDUlusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), değeri katrilyonlarca dolar olan bir asteroidi 2023 yılında ziyaret etmeyi hedefliyor.
Asteroidin değerinin yaklaşık 10 bin katrilyon dolar olabileceği hesaplanıyor ve bu haliyle dünya ekonomisinin toplam büyüklüğünün yaklaşık 137 bin katına denk geliyor.
Çok eski ve ölü bir gezegenin çekirdeği olduğu sanılan Psyche adlı asteroidi bu kadar değerli kılan şey ise neredeyse tamamen değerli bir metal alaşımdan oluşuyor olması.
Mars ve Jüpiter arasındaki geniş asteroit kuşağında bulunan Psyche'nin Güneş Sistemi içerisinde bir benzeri bulunmuyor.
Psyche'nin yüzde 90 demir - nikel karışımı, yüzde 10'unun ise silika olduğu tahmin ediliyor. Psyche projesinin başındaki Arizona Üniversitesi Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nden Lindy Elkins-Tanton, 200 kilometre çapındaki metal asteroidin değerinin yaklaşık 10 bin katrilyon dolar olabilieceği düşünüyor.
Tüm dünya ekonomisinin büyüklüğü ise 73 trilyon dolar.
Şimdilik amaç sadece keşif
Kanada basınına konuşan Elkins-Tanton, "Asteroitten sadece bir parça koparıp Dünya'ya getirsek bile ne yapabiliriz ki? Bu dehşet verici servet tek bir zümrenin elinde olacak değil" diyor.
Asteroitten bir parçayı Dünya'ya kadar taşıyacak bir teknoloji henüz geliştirilebilmiş değil.
NASA'nın Psyche görevinin amacı şimdilik sadece keşif. Güneş Sistemi'nin en alışılmadık asteroidinden gezegenlerin hayat döngüsüne dair olabildiğince fazla bilgi toplanmaya çalışılacak.

19 Oca 2017 - 12:45 - Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber