ÇED prosedürü sanal ortama taşınıyor

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilen prosedürlerde yazışma sürecinin kısaltılması için harekete geçti.

ÇED süreçlerinde yaşanan zaman kayıplarını ortadan kaldırmak amacıyla ÇED sürecinin e-devlet kapsamına alınması için 'Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Projesini' hayata geçirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sürecin elektronik ortamda işletilmesi ile ÇED başvuru dosyası, ÇED raporu ve nihai ÇED raporlarının çoğaltılması sırasında oluşan kağıt israfının tamamen ortadan kaldırılması sağlanacak" dedi. ÇED Başvuru dosyası, ÇED raporu ve nihai ÇED raporunun yaklaşık 300-500 sayfayı bulduğuna işaret eden Bayraktar, "Komisyon üye sayısının proje özelliklerine bağlı olarak ortalama 10-20 kurum-kuruluş arasında değişiklik gösterdiği göz önüne alındığında ciddi boyutta kaynak sarfiyatının önleneceği görülmekte" ifadelerini kullandı. Çevresel etki değerlendirmesi sürecinin e-devlet kapsamına alınması ile ÇED süreci içerisinde evrak akışı elektronik ortamda gerçekleşeceği için evrak havaleleri ve postada yaşanan zaman kayıpları da ortadan kaldırılacak. Proje ÇED sürecinin 132-183 iş günü olan tamamlanma sürecinin (ÇED raporunun firma tarafından hazırlanma süreci hariç) 51-60 iş gününe kısalmasını sağlayacak. ÇED sürecinin e-devlet kapsamına alınması ile ÇED yönetmeliği kapsamında verilen tüm kararlara hızlı erişim sağlanacak. Diğer taraftan sürecin elektronik ortamda işletilmesi ile başvurunun yapıldığı andan itibaren; yatırımcı süreçleri takip edebilecek, ek gereksinimleri, revizyon taleplerini sistem üzerinden tamamlayabilecek ve sürecin bütün aşamalarını şeffaf bir şekilde izleyebilecek. Proje kapsamında ÇED sürecinin çevrimiçi olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve şeffaf bir ortamda süreçlerin işletilerek halkın bilgilendirilmesi hedefleniyor. Süreç başladığı andan itibaren projeye ilişkin tüm bilgiler (raporlar, toplantı tarihleri ve yerleri, projenin hangi aşamada olduğu) Bakanlık web sayfasında yayınlanacak, yine web sayfası üzerinden halk tarafından projeye ilişkin görüş ve öneriler tüm süreç boyunca tüm komisyon üyeleri tarafından görülebilecek. Dolayısıyla da değerlendirmelerde göz önünde bulundurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'ÇED süreci yönetimi projesi' ile planlanan yatırımlar hayata geçmeden önce kamuoyunun katılımının daha etki bir hale gelmesini sağlayacak.

#

14 Haz 2012 - 03:25 - Teknoloji


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber