Strestendir

DOKTORA

gidiyorsun stresdendir, psikoloğa gidiyorsun stresdendir, derse odaklanamıyorsun, yemek yiyemiyorsun, başın ağrıyor, vücudunda bir yara çıktı... Hepsinin cevabı stresdendir.

PEKİ NEDİR BU STRES?

Bireyin kendini huzursuz veya baskı altında hissettiğinde verdiği fiziksel, zihinsel, duygusal ve davranışsal tepkiler bütünüdür. Ev ve iş hayatındaki olumsuzluklar, baş edilmesi güç yaşam olayları, olumsuz yaşam koşullarına maruz kalma, ayrılık, işsizlik, hastalık, boşanma, ayrılık, gebelik, evlilik, taşınma, seyahat gibi olumsuz/olumlu yaşam olaylarıkişide strese neden olabilmektedir. Kişiyi etkileyen stres etmenleri durumdan duruma göre farklılık gösterebilir.
Savaş, terör, hastalık, maddi kaygı, ırkçılık veya ergenlik dönemindeki bir çocuğun annesiyle yaşadığı tartışma, girdiği sınav sonunda aldığı düşük bir puan da stres nedeni olabilir. Stres hayatımızı farkında olmadan içsel olarak olumsuz yönde etkilemekte ve bu durum hayatımıza farklı şekillerde yansımaktadır. Bazen yüzümüzde çıkan bir sivilce, ciltte oluşan bir yara, baş ağrıları, iştah kaybı veya aşırı yemek yeme, yapmış olduğu işe veya sosyal aktivitelere ilgi duymama gibi kişiyi birçok yönden olumsuz olarak etkileyebilir. Stres ile başa çıkmanın en önemli adımı stresi kabul etmek ve nereden kaynaklandığını tespit etmek. Amacımız hiçbir zaman stresi yok etmek olmamalıdır. Kişi hayatın her alanında stres faktörlerinin olduğunu bilip, bununla baş etmeyi ve kendini kontrol etmeyi öğrenmelidir. İnsanlar genelde stres altındayken çözüm odaklı yerine, içinde bulundukları duruma üzülüp ve kendilerini hep daha kötü senaryolara hazırlarlar. Neden benim başıma geldi sorusunu sürekli olarak yenilerler. Burada sorulması gereken asıl soru; ne yapabiliriz?
Kişi düşünce yapısını değiştirmeye başladığı an, çözüme doğru ilerleyebilir. Var olan kalıp yargılarını bir kenara koyarak, yeni düşünce kalıpları ile kendi ile konuşarak stresini azaltabilir. Örneğin; bir olaya bağlı kalarak genellemeler yapmaz. Tüm patronlar kötüdür, tüm erkekler veya kadınlar güvenilmezdir, ben hep çok şanssızım gibi düşünce kalıpları kişinin gerçeklikten uzaklaşmasına ve olumsuz yaşantılara maruz kalmasına sebep olur. Mükemmeliyetçi düşünce de strese neden olur. Bunun yerine 'elimden geleni yapabilirim' düşüncesi kişiyi baskı altından alıp daha fazla çalışmasına zemin hazırlar. Stresinizin ne zaman arttığını, hangi durumlarda kontrol edemediğinizi, hayatınıza hangi alanlarda nasıl etki yaptığının farkına varıp bu doğrultuda çözüm yolları aramak stres ile başa çıkmada önemli bir adımdır.
Unutmayın; her sorunun mutlaka bir çözümü vardır. Yeter ki bunu kabul edip, üstesinden gelebileceğinize inanın.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar F. Zehra Okşar - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber