'VAR' hızla yaygınlaşıyor

2018 FIFA Dünya Kupası'nda uygulanacak Video Yardımcı Hakem sisteminin yeşil sahalardaki kullanım alanı, her geçen gün genişliyor

GELECEK yıl Rusya'da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası'nda kullanılacak Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi, yeşil sahalarda hızla yaygınlaşıyor.FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun söz konusu sistemin 2018 Dünya Kupası'nda kullanılacağını açıklaması, futbolda yeni bir dönemin başlayacağının sinyallerini verdi.Dünya Kupası'nda goller, kırmızı kartlar, hatalı kararlar ve penaltı pozisyonlarında kullanılacak VAR, Avrupa'nın önemli ligleri ve uluslararası turnuvalarda da kısa süre içinde uygulamaya konulacak.İlk olarak Avustralya 1. Futbol Ligi'nde kullanılmaya başlayan uygulamaya, Almanya Bundesliga ve İtalya Serie A'da ise gelecek sezon geçilecek.

İNGİLTERE VE İSPANYA BEKLEME SÜRECİNDE

Spor Toto Süper Lig'de de kullanılmasına sıcak bakılan sisteme İngiltere Premier Lig ve İspanya La Liga'da ise test aşaması sürecinin sona ermesinin ardından 2018-19 sezonunda geçilmesi planlanıyor.Fransa'da bu sezon düzenlenecek küme düşme hattındaki play-off maçları ile İngiltere Federasyon Kupası'nda gelecek sezon üçüncü tur maçlarının ardından devreye girmesi beklenen sistem, bundan önceki bazı uluslararası turnuvalar ile hazırlık maçlarında da kullanıldı.

ELEŞTİRİLER VE ÖVGÜLER VAR

İspanya ekibi Real Madrid ile Japonya temsilcisi Kashima Antlers arasında geçen yıl düzenlenen FIFA Dünya Kulüpler Kupası finalinde uygulanarak test edilen sistem, beraberinde bazı tartışmaları da getirdi.Real Madrid'in teknik direktörü Zinedine Zidane, 4-2 kazandıkları mücadelenin ardından uygulamanın kafa karışıklığına yol açtığını savunurken, takımın Hırvat oyuncusu Luka Modric ise oyunun çok fazla durmasına yol açtığı gerekçesiyle VAR teknolojisinden hoşlanmadığını ifade etti.VAR, geçen yıl Fransa'nın İtalya'yı 3-1 mağlup ettiği ve geçen ay İspanya'nın Fransa'yı 2-0 yendiği hazırlık maçlarında da kullanıldı. Özellikle Fransa ile İspanya arasındaki maçta ofsayt pozisyonları kararlarının doğruluğunda etkili olan VAR, maçın sonucunu doğrudan etkiledi.Maçın ardından açıklamalarda bulunan Fransa'nın teknik direktörü Didier Deschamps, VAR'a sıcak baktığını belirterek, "Maçın sonucu aleyhimize oldu ama VAR'ın kullanılması, hakem kararlarındaki adalet oranını artırıyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.Bayern Münih'in teknik direktörü Carlo Ancelotti ve Southampton'ı çalıştıran Claude Puel da VAR'a bir an önce geçilmesi konusunda daha önce görüş belirtmişti.

27 Nis 2017 - 17:18 - Spor


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber