Galatasaray 2020'de borçlarından kurtulacak!

Galatasaray'da genel kurul sonunda uzun yıllardır konuşulan Riva ve Florya tesislerinin değerlendirilmesi için yönetime yetki verdi

YETKİ özellikle yabancı para cinsinden banka borcu bulunan kulübün kur farkı ve faiz giderlerini silerek kulübü rahatlatacak. Galatasaray Spor Kulübü AŞ'nin 2015 yıl sonu konsolide bilançosuna göre kulüp 2015'te 49 milyon lira zarar ederken bu zarara 120 milyon liraya çıkan faiz ve kur farkı giderleri neden oldu. Çünkü kulübün bankalarda bulunan 224 milyon dolarlık borcu ağırlıklı olarak dolar ve Euro'dan oluşuyor. Hem faiz yüksek olduğu için hem de kur yükselince doğal olarak kulübün Türk Lirası bazında zararı artıyor. Nitekim 2015'te 120 milyon liralık finansman giderinin 37.5 milyonunu kur farkı gideri oluşturuyor. Geri kalan 80 milyonu ise faiz giderinden oluşuyor.  
Galatasaray'ın bu operasyonu yapmasında temel amaç tabii ki borçları. Görünürde tüm kesimlerde dillendirilen 1.5 milyar liralık borcu bulunuyor kulübün. Oysa gerçek borç rakamı aslında bu değil. Kulübün bir önceki dönem yöneticisi ve finansal işlerden de sorumlu yönetici Mete İkiz, kulübün 1.5 milyar liralık borcunun fiktif olarak şişmiş göründüğünü belirterek gerçek borcun borç alacak farkı olan 936 milyon lira (2016'nın 6. ayında 985 milyon lira) olduğunu söylüyor. 
TOPLAM BORÇ ASLINDA 320 MİLYON DOLAR 
Yaklaşık 320 milyon dolara denk geliyor bu net borç sayılacak rakam. Borcun şişmesine neden olan ise kulübün ilk sermaye artırımında 16 sezon loca, VIP ve koltuk gelirlerinin Sportif AŞ'ye devri nedeniyle gelir tahakkuklarında görünen 416 milyon lira. Bir anlamda Galatasaray'ın borcunu sabun köpüğü gibi şişiren de bu işlem. Aynı işlem nedeniyle 334 milyon lira da gider tahakkuku bulunuyor. Böylece kulübün toplam alacağı 536 milyon liraya borcu ise 1.5 milyara ulaşıyor. 
2023'E KADAR GELECEK 
Kulüp şimdi Florya'daki arazisine dairelerden oluşan proje ve Riva'da ise imarlı alanın yüzde 10'una villa ve geri kalanına da daire yapılacak bir ön anlaşma imzalamış durumda. Bu işlemlerden toplam 500 milyon dolar gelir bekliyor. Kulübün gerçek borcu göz önüne alındığında bu rakam neredeyse gelecek paranın yarısı kadar. Tabii projeler anında tamlamlanıp satılamayacağı için 500 milyon dolar hemen kulübün kasasına girmeyecek. 2023'e kadar satışı tamamlanması gereken proje ile yıllık 83 milyon dolarlık bir gelir hedefleniyor. Böylece 676 milyon lira (224 milyon dolar) olan banka borçları 3 yılda bitirilecek. Bir yandan 40 milyon dolarlık faiz ve kur farkından kurtulan kulüp diğer yandan k,ra da geçmiş olacak. 2020'den sonra ise 1 yıllık gelirle de her şey yolunda giderse 144 milyon lira olan ticari borçlar temizlenecek. Bu hesaba göre geriye 180 milyon dolar kalacak. Bu para ile çeşitli yatırımlar yapılması belki de kulübün halka açık olan yüzde 28'lik hissesinin geri alınması bile konuşuluyor. 
FUTBOL FAALİYETİNDEN YILDA 20 MİLYON LİRA ZARAR ÜRETİYOR 
Galatasaray Sportif AŞ'nin bilançosuna göre kulüp son 10 yılda toplam 204 milyon lira faaliyet zararı yaptı. Bu banka borcundan kaynaklı faiz, kur farkı ve vergi gibi finansal giderler hariç kulübün yılda ortalama 20 milyon liralık zarar üreten bir yapıda olduğunu gösteriyor. 
Kulübün Şampiyonlar Ligi'nde başarılı olduğu dönemler hariç normal şartlarda zarar ettiği görülüyor. Bu yüzden ya her yıl başarılı olması ya da giderlerini kısması gerekiyor ki Riva'dan gelen parayı harcamasın. 
HİSSE DEĞERİ BİR GÜNDE YÜZDE 20 YÜKSELDİ 
Galatasaray hisseleri, kulübün Riva ve Florya arazileri ile ilgili aldığı karar sonucu dün yüzde 20 prim yaptı. 720 milyon liralık şirket piyasa değeri bir günde 136 milyon artarak 856 milyon liraya yükseldi.

25 Eki 2016 - 10:20 - Spor


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber