Alanya’dan milli yüzücü çıkar

Tenis Yüzme Kayak Spor Kulübü (TYK) 20 öğrencilik kadrosuyla Alanya’nın Tosmur Mahallesi’ndeki Sarıtaş Otel’de kampa girdi. Kulüp Başkanı Kamil Esen, “Hem spora gönüllü olan yerel yöneticileri, hem sportif altyapısı, hem de iklimi nedeniyle Alanya’dan çok başarılı milli yüzücüler yetişebilir” dedi

Yasin ARAZTENİS Yüzme Kayak Spor Kulübü (TYK) Başkanı ve Antrenör Kamil Esen, “1998'den beri Milli Takım’da görev yapıyorum. Aynı zamanda kendi kulübümde antrenörüm. TYK Spor Kulübü’nün başkanı ve kurucusuyum.  Sualtı Sporları Federasyonu Teknik Kurulu başkanıyım. 4 senedir Uluslararası Federasyon’da teknik kurulu üyeliği yaptım. Sporculuğum ve antrenörlüğümle birlikte yaklaşık 50 senedir suyun içerisindeyim. 10-12 senelik sporculuğumdan sonra 38 senedir de antrenörlük yapıyorum. Yüzmede iki kez Avrupa şampiyonu yetiştirdim. 1989’da Bulgaristan’dan göç ettik ve tam 29 milli sporcu yetiştirdim. Bu sene de iki sporcumuz Gençler Dünya Şampiyonası’na, bir sporcumuz da Avrupa Büyükler Şampiyonası’na katıldı. Hem normal yüzme, hem de paletli yüzme kategorisinde öğrenci yetiştiriyoruz” dedi.

'PALETLİ YÜZME ZOR BİR BRANŞ'

Paletli yüzmenin Türkiye'de 25 sene önce başladığını belirten Kamil Esen, "Şu anda paletli yüzmede Türkiye genelinde yaklaşık 25-30 takım var. Ağırlıklı olarak İstanbul’da var, Antep ve Ordu çok iyi durumda, Trabzon'da da çok iyi takımlar var. Paletli yüzme çok enteresan bir branştır. Normal yüzme mesafeleri vardır paletli yüzmede. Fakat 50 metreden başlayıp 1500 metreye kadar çıkabiliyor. Bunlar su üstünde yüzüp şnorkelle yüzüyorlar. Bunların dışında dip yarışları var, bu da 50 metredir. Tamamen nefesini tutarak gidiyorsun, su üstüne çıkmıyorsun. Su üstüne çıktığın zaman diskalifiye oluyorsun. Ayrıca tüplü yarışlar da var. 100, 400 ve 800 metre tüplü yarışlar var. Orada tamamen dipte gidiyorsun su yüzüne çıkmıyorsun” diye konuştu.

'EN ÇOK BOY UZATAN YÜZME SPORUDUR'

Her sporun sağlık açısından önemi olduğu kadar yüzmenin de sağlık açısından önemini vurgulayan Esen, “Çocukların gelişimi ve büyüme açısından en çok boy uzatan spor yüzmedir. Herkes basketbol veya voleybol der ama böyle bir şey yok. Yatay pozisyonda yapılan bir branştır. Kan dolaşımı aşırı şekilde gerçekleşiyor. Bütün organik sistemler aynı anda çalışıyor, devamlı uzunluğuna hareket edildiği için kaslar uzunluğuna büyüyor ve genelde en çok boy uzatan yüzmedir. Son yıllarda yüzmeye önem verilmeye başladı. Bizim Sualtı Sporları Federasyonu’nun ana branşı paletli yüzmedir. Çünkü 11 branşı vardır. Sualtı hokeyinden zıpkına ve balık avı dek geniş yelpazede 11 branşımız var. Ama ana branş paletli yüzmedir” dedi.

'KAPALI’DA ULUSLARARASI TURNUVA'

Alanya’ya kampa ilk kez gelen TYK Spor Kulübü olarak Alanya’nın Otogar’daki Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu’nu çok beğendiklerini dile getiren, bu tesisin aynı zamanda Alanya gençleri için büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Kamil Esen, “Normalde biz her sene sezonumuzu kamplarla açarız. Birçok yere gittik, Alanya’ya kısmet bu seneymiş. Şehir olarak çok güzel ama bizi en olumsuz etkileyen yönü havanın sıcak olmasıydı. İnanılmaz nem ve sıcak var. Alanya’daki Kapalı Yüzme Havuzu mükemmel bir tesis. Alanya halkı ve gençleri için inanılmaz bir nimet. Bunun değerlendirilmesi gerekir. Alanya’dan çok iyi sporcular çıkabilir. Biz federasyon olarak burada kesinlikle bu sene bir yarış düşünüyoruz” diye konuştu.

'BELEDİYEYLE İRTİBATA GEÇECEĞİZ'

Alanya Belediyespor ve Alanya Belediyesi ile mutlaka irtibata geçeceklerini belirten Kamil Esen, "Uluslararası veya Türkiye’de yüzme şampiyonlarını yapmak için onlarla görüşmek zorundayız. Burada bizim federasyon başkan yardımcısı bir kaç kere görüşme yapmış. Burada hem Alanya Belediye Başkanı Sayın Adem Murat Yücel’in hem de Belediye Spor Müdürü Sayın Levent Uğur’un spora olan düşkünlüğünü duyuyor ve biliyoruz. Her ikisi ile de irtibata geçerek Alanya’da çok başarılı faaliyetlere imza atılabilir. Alanya’da kampta bulunduğumuz süreçte konakladığımız Sarıtaş Otel’in sahibi, bizi çok yakın ilgiyle misafir eden Sayın Nermin Sarıtaş hanımefendiye ve güler yüzlü otel personeline çok teşekkür ediyoruz. Sanki otelde değil evimizde gibi hissediyoruz” dedi.

‘MİLLİ SPORCULAR ÇOK ÇALIŞMALI’

Alanya’ya 10'u kız 10'u erkek olmak üzere 20 genç sporcuyla geldiklerini, bu yıl büyükler paletli yüzme kategorisinde Türkiye Şampiyonu olduklarını belirten Kamil Esen, “Kadromuzda 2 milli sporcumuz var. Enis Sezgin ve Can Batır. Enis Sezgin çok eski, 3 senedir takımda. Can Batır ise bu sene Genç Milli Takım’a girdi” diye konuştu. Yaklaşık 3 yıl önce Milli Takım’a giren Enis Sezgin de yaptığı açıklamada, “8 yıldır bu sporu yapıyorum. Orta sonda başladım ve Milli Takım’a girdim. Bu sporu yapmaktan dolayı çok mutluyum. Hayatımı değiştirdi. Bu yüzden çok mutluyum ve devam ettirmek istiyorum ama Türkiye şartları bunun için pek el vermiyor. Ülke hiç bir destek sağlamıyor. Her şeyi tamamen kendi imkânlarımızla yapmak zorunda kalıyoruz. Teşvik olmadan bu işler zor oluyor” dedi.

31 Ağu 2014 - 19:30 - Spor


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber