Sosyal Fobi

EN

sık görülen psikiyatrik hastalıklardan biridir. 13-20 yaşları arasında başlar. Bu kişiler kendilerini toplum içinde rahat hissedemezler, sürekli başkaları tarafından yargılanma korkusu yaşarlar. Bu kişiler sergilediği davranışlarla rezil olacağım düşüncesiyle sosyal ortamlarda bulunamama durumu yaşarlar (yemekten, içmekten, konuşmaktan, yazı yazmaktan kaçabilirler). Etraflarından gelecek geribildirimleri çok önemserler, kendilerini birçok anlamda yetersiz hissederler bu sebeple kendilerine gerginlik yaratan ortamlardan kaçınırlar. İlerlemek üretmek başarmak onlar için çok zor bir kavramdır bu sebeple hiçbir işe girişemezler bu da kişilerin yaşam kalitesini düşürür. Kişi kendini rahatsız eden ortamlara girdiğinde fizyolojik belirtiler gösterir. Bunlar el - bacakların hareketini kontrol edememe, yüz kızarması, çarpıntı, titreme, kaslarda gerginlik, midede rahatsızlık, sıcaklık soğukluk duyguları, kafada basınç, kekeleme, ses titremesi gibi.

HANGİ DURUM VE ORTAMLARDA KİŞİLER KENDİNİ DAHA GERGİN HİSSEDER?

Toplu yerlerde yemek yerken ya da bir şeyler içerken, toplum içinde telefonla görüşürken, etkinlik gruplarında yer alırken, dinleyiciler önünde konuşurken, eğlence ortamlarında oynarken veya eğlenirken, çok iyi tanımadığı insanlarla göz göze gelirken, tanımadığı bir gruba sunum yaparken, romantik ilişkilerde birini tavlamaya çalışırken, parti daveti verme, genel tuvaletleri kullanma, ilgi odağı olma, bir toplantıda sunum yaparken gibi.

NEDENLERİ

Anne babanın yetiştirme tarzlarının önemi sosyal fobide önemlidir. Anne babası tarafından küçükken çok eleştiri alan çocuklar etrafından da eleştirilme korkusuyla yaşarlar. Ailesi tarafından sürekli azarlanmış, pasif yetiştirilmiş , “Böyle yaparsan şöyle olur”, “Böyle yapma şöyle yap”, “Sakın insanları rahatsız edecek davranışlarda bulunma” gibi telkinlere maruz kalmış kişilerde sık görülür. Halbuki psikolojik olarak sağlıklı bir birey kendisinin pozitif ve negatif yönlerini bilen bunları kabullenen ve bunlarla toplumda sağlıklı ilişkiler kurup yer alan kişilerdir.

Kalıtsal geçişin rolü sosyal fobide çok güçlü olmasa da vardır. En önemli sebep beyinde bir takım elektriksel ve kimyasal bozukluklar olduğudur. Serotonin adlı kimyasal maddenin oranı sosyal fobilerin beyninde normalden daha azdır.

TEDAVİSİ

Sosyal fobi tedavisi olan ve olabildiğince tedaviye hızlı cevap verebilen bir hastalıktır. Sosyal fobide ilaç tedavisi ve psikoterapi kullanılır. Sosyal fobide en sık kullanılan terapi şekli Bilişsel ve Davranışçı Terapi’dir. Bilişsel terapide kişinin kaygı duyguları ve bu kaygı duygularının kişide oluşturduğu bedensel tepkileri tanıma ve bunlara karşı başa çıkma stratejileri vardır bunları çalışma. Davranışçı terapide ise belirtileri daha iyi anlayabilmesi için rol oynama, gevşeme eğitimi, sosyal beceri eğitimi gibi her hastada farklı uygulanabilecek yöntemler vardır. Ayrıyeten aile ve grup terapileride uygulanabilir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Didem Uçak - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber