Sinir sıkışmaları

GÜNLÜK

hayatta çok sık duyduğumuz bir terim olan sinir, boyun bölgesinden kola ve bel bölgesinden bacaklara giden sinirlerin geçtikleri yollarda herhangi bir sebeple baskıya uğramasıdır. Sinirler beyinden aldıkları emirleri kollara, bacaklara ve vücudun diğer kısımlarına taşırlar. Sinirler aynı zamanda deriden aldıkları duyuları da üst merkezlere taşırlar. Sinirler ve beyin arasında omurilik vardır. Bir anlamda omurilik omurganın içinde beynin bir uzantısı gibidir. Omurilikten kol ve bacaklara veya vücudun başka bölgelerine giden sinirlere çevresel sinirler adı verilir. Her bir sinirin içinde beyindeki emirleri hedef organlara taşıyan ya da derideki duyuları omuriliğe oradan da beyne ulaştıran milyonlarca sinir lifi vardır.
Sinirler milyonlarca sinyali vücut boyunca taşırlar. Bir sinir lifi kablo gibidir. Bu kabloların milyonlarcası başka bir kablo oluşturur. Beyindeki elektriksel iletiler lifler yoluyla kaslara iletilir. Ya da derideki bir duyu sinir lifi aracılığıyla omuriliğe oradan da beyne taşınır.
Bu iletim elektriksel bir akım yoluyla yapılır. Bu iletimin sağlıklı olması için sinir lifleri sağlam olmak zorundadır. Eğer herhangi bir nedenle sinire dışarıdan bir baskı olursa yani sinir sıkışırsa sinir içindeki bu akım yavaşlar ya da durur. Sinirin beslenmesi engellenir, sinir hücrelerinin ve liflerinin bir kısmını kaybeder. Eğer geriye dönüşüm olmazsa sinir lifleri ölür. Çok sayıda sinir lifi kaybedilmişse kaslara yeterli uyarım gitmez, kas kasılmalarında sorunlar başlar, kas yeterince kuvvet üretemez. Deri duyusu üst kısımlara taşınamaz.

SEBEPLER NELERDİR?

Omurgadaki sinirler en çok disk fıtıkları, kemik çıkıntılar ve omurganın kanallarındaki daralmaları ile sıkışır. Çevresel sinirleri sıkıştıran ve sıkıştırma potansiyeli olan daha birçok neden vardır. Dar anatomik kanallar (Karpal tünel sendromu), tekrarlayan travmalar, alçılar, ameliyat kalıntıları, kırık iyileşmesi ile ortaya çıkan dokular bunların bazılarıdır. Bazen sinirler seyirleri boyunca birden fazla yerde sıkışabilirler. Örneğin ele giden bir sinir hem boyunda hem el bileğinde sıkışabilir, bu durumda sinir lezyonu daha da ağır seyreder. Sıkışma ne kadar uçta olursa geriye dönüşüm o kadar zor, olumsuz değişiklikler o kadar erken başlar.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

En önemli belirti ağrıdır. Ayrıca uyuşma, kuvvet kaybı, terlemenin artması veya azalması gibi belirtiler olur. Ayrıca soğuk ve sıcaktan daha fazla etkilenme görülebilir.

TEDAVİ

Sinir basısı bel bölgesinde ise yatak istirahati 2–3 günü geçmemeli ve erken dönemde gündelik yaşama geçme ve egzersizlere başlama sağlanmalıdır. Belirli hareketlerle ağrılarda artma oluyorsa o hareketler kısıtlanmalı, bel korunmalı ama yatağa bağımlı hale gelip günlük aktiviteler kesintiye uğratılmamalıdır. Boyunda ise muhakkak ortopedik yastık kullanılmalıdır. Fizik tedavi, traksiyon, bel ve boyun egzersizleri, ultrason uygulamaları kısa süreli rahatlama sağlayabilen uygulamalardır. Erken dönemde tekrar hareketli yaşama dönebilmek için egzersizler ve uygulama teknikleri çok önemlidir. Hareketsizlik, hareket etmede kısıtlılık bel ve boyun ağrısı tedavisini olumsuz etkileyen en önemli durumlardır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Demiral - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber