Sınav kaygısı

KAYGI

, bireye ortaya çıkması durumunda veya gelecekte beklenen ve endişe yaratan düşüncelere karşı davranışsal, zihinsel ve bedensel değişimlerdir. Genelde öğrenciler sınav dönemi içinde gerçekçi olmayan birçok düşünceye sahiptir. Bu düşünce kişiyi birçok yönden olumsuz olarak etkiler. “Ya başaramazsam, bu sınavı kaybedersem hayatımın sonu, asla netlerim yükselmiyor, çalışsam da olmuyor” v.b. gibi düşünceler, gerçekçi olmayan düşüncelerden bir kaçıdır.
Peki, bu kaygıyı bizi bu kadar olumsuz etkileyen durumdan tamamen nasıl kurtuluruz?
İlk olarak kaygı bir insanın hayatını sürdürürken onu güdümleyici bir role sahiptir ve istenen durum kaygıyı tamamen yok etmek yerine onu belirli bir düzeye getirmektir.
Amacımız kaygıyı yok etmek değil, yaşadığımız “doğal” olan bu durum ile nasıl başa çıkabileceğimizi öğrenmektir. Tamamen kaygısız birey ne kazanmak için çalışır, ne yaşamak için çaba gösterir.
Kaygı bir öğrencinin ders çalışmasını, sağlıklı olmak için spor yapan bir adamın harekete geçmesini, çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak isteyen aile üyelerinin çalışması için motive edici bir güce de sahiptir.
Peki, kaygı ne zaman problem haline gelir? Kaygı günlük hayatımızı olumsuz yönde etkileyecek düzeydeyse, sahip olduğumuz potansiyeli ortaya koymamızı engellediği zaman bir sorun teşkil etmektedir.
Kaygı ile baş etmenin ilk adımı neden kaygılandığımızı bulmak ve ona göre bir çözüm yolunda ilerlemektir. Örneğin; YGS’ye hazırlanan bir öğrencinin zamanı etkin kullanmama, yanlış okuma, sınav anında olumsuz düşüncelerle karşı karşıya kalma vb. gibi birçok şekilde meydana gelebilir.
Bunların hepsi bir bütün halinde de olabilir. Yapılması gereken mutlaka bu konuda profesyonel birinden yardım almak ve gereken görevleri yapmak için harekete geçmek.
Hangi nedenden kaynaklanırsa kaynaklansın kaygı ile başa çıkmanın diğer adımı ‘olumsuz ve gerçekçi olmayan düşünceleri’ olumlu ve yapıcı düşüncelerle değiştirmek.
Matematik yapamıyorum yerine, bu hafta matematikten X konusunu bitirebilirim gibi kısa zamanda gerçekçi amaçlarla hareket etmektir.
Sınavı kazanmak ve ya kaybetmek asla kişilik özelliği ile bağdaştırılamaz. Düzenli çalışma ve doğru yöntemlerle her öğrenci istediği doğrultuda başarılı olur. Herkesin mutlaka bir yöntemi ve anlama stili vardır. Önemli olan burada kendi kişisel haritamızı keşfetmek ve o yolda ilerlemektir. Yapamam, kazanamam yerine ‘Elimden geleni yapabilirime’ inanın. Gerçekten inandıktan sonra harekete geçince bir saat gibi tik tak işlediğinizin farkına varacaksınız. Herkese başarılar dilerim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar F. Zehra Okşar - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber