Sıfır bedene karşıyız

SON

zamanlarda modanın merkezleri “Sıfır Bedene” sahip olmaya çalışan mankenlere veto kararları almaya başladı. En son İtalya parlementosu da vücut imajını kötüye kullanmak amaçlı bu tür sağlık dışı durumlara el koydu. Ve podyuma sıfır beden olan mankenlerin çıkmasına yasak getirdi.

NEDİR BU SIFIR BEDEN?

Popüler kültürdeki "Sıfır Beden" kavramı, "Anoreksiya Nervoza" hastalığının toplumdaki ismidir. Anoreksiya Nervozalı yani sıfır beden ölçüsü olan bir kişi normalde olması gereken kilonun en az yüzde 15 kadar altındadır. Normal şartlarda yetişkinler için belirlenen en küçük beden giysi 36 bedendir ve sıfır beden olarak popülerleşen beden aralığı ise 32 beden olarak nitelendirilmektedir. Aslında ağırlığın kilogram cinsinden değerini boyun metre cinsinden karesine bölümü ile elde edilen değer olarak nitelendirdiğimiz Beden Kitle İndeksinin 18.5 ile 25 arasında olması bizim normal, sağlıklı kiloda olduğumuzu belirler. Sıfır beden dediğimiz 32 beden elbiseleri giyecek hanımın ancak Beden Kitle İndeksinin 14 ile 16 arasında olması gerekir.

Sıfır beden kızlar ve son dönemde erkeklerde de rastlanıyor, kilo almaktan çok korkar, sık sık tartılır ve çok sıkı diyetler yaparak kilo vermeye çalışır. Gereğinden fazla egzersiz yapar, bazen yediklerini kusarak veya laksatif yani vücut suyunu atan, dışkılama sıklığını arttıran ilaç kullanarak vücudundan atmaya çalışır. Diyet ilacı bağımlılığı, diüretik yani idrar söktürücü kullanımı sıfır bedene sahip kızların sıklıkla kilo vermek için kullandıkları diğer bir yöntemdir.Anoreksiya, çok sıkı, sağlıksız bir diyet sonucu ciddi miktarda kilo kaybıyla kendini belli etmeye başlar. Anoreksiya, kadınlarda daha sık görülmesine rağmen erkeklerde de çoğalmaya başlamıştır. Zayıf olma saplantısı, şişmanlama korkusu anoreksiyanın en belirgin özellikleridir.

Anoreksiya olan kişiler, hangi kiloda olurlarsa olsunlar kendilerini şişman görürler. Çoğunlukla düşük kiloda olduklarını kabul etmezler. Besin yetersizliği yüzünden ölmek üzere olan anoreksiya nervozalı bir kişi vücudunun bazı bölgelerinde fazlalık olduğunu düşünebilir. Daha fazla kilo vermek, daha zayıf olmak temel arzudur. İstatistiklere göre bu kişilerin yaklaşık yüzde 10 ila yüzde 20’si bu hastalıktan kaynaklanan bedensel rahatsızlıklar sonucu hayatını kaybeder.

"Sıfır Beden"e sahip manken yada diğer bireylerde beden algısı bozulmuştur. Kendilerini zayıf olmalarına rağmen, dev aynasında görürler ve sürekli şişman olduklarına inanırlar. Birçok sağlık riski taşırlar. Bunlar genel anlamda:

- Kronik yorgunluk, halsizlik, kansızlık ve baş dönmesi- Adet görememe veya adet düzensizlikleri- Cilt sorunları (Ciltte aşırı kuruluk, tüylenme, sivilcelenme gibi)- Yetersiz sıvı tüketimine ve/veya aşırı sıvı kaybına bağlı vücudun susuz kalması- Nefes darlığı, kalp atışlarında düzensizlik- Şişkinlik (özellikle karın bölgesinde) ve ödem- Sindirim sistemi problemleri (mide ağrısı, midede yanma, kabızlık gibi)- Metabolizma yavaşlaması- Saç tellerinin incelmesi ve saç dökülmesi- Kemik yoğunluğunda azalma- Böbrek ve karaciğerde hasar- Uykusuzluk - Kısırlık- Depresyon ve intihar eğilimi- Kalp krizi ve ölüm (ciddi vakalarda)- Midenin barsaklara doğru sarkması- Troid hormonlarından bazılarında fonksiyon bozukluğu

Sıfır Beden mankenlerin toplumsal anlamda yarattıkları en ciddi sorun, ergenlik dönemindeki genç kızlar üzerinde yarattıkları hayranlıktır. Birçok genç kız, bu mankenlere özenerek onlar gibi olma eğilimine girebilmektedir.

Her "sıfır beden" için ciddi sağlık sorunları var mıdır? Sorusunun cevabı, bireyin sahip olduğu ağırlıkla ilişkilidir. İdeal vücut ağırlığını yüzde 10 kaybetmiş olanlar ve beden algısında minimal bozukluk olanlar hafif düzeyde anorektitirler. İdeal vücut ağırlığının yüzde 20 kaybetmiş olanlar ve bazı klinik bulguları taşıyanlar (kemik yoğunluğunda azalma gibi) orta düzeyde anorektitirler. İdeal vücut ağırlığının yüzde 25-30 kaybetmiş olanlar, kalp atımı dakikada 30-40 vurum olanlar ve semptomatik hipotansiyonu olanlar ağır düzeyde anorektitirler.

Tedavide HEKİM, PSİKİYATRİST - PSİKOLOG ve DİYETİSYEN işbirliği gereklidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erkan Yavuz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber