Senin adın neden Ulaş?

HALİL

Ülker. 2001 yılında elim bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

"Halıcı Orhan" lakabı ile bilinen Orhan Gürel, 1930'da Niğde'de dünyaya geldi, 27 Temmuz 1995'te vefat etti.

Mehmet Öncü, 1930'da Isparta Yalvaç'ta dünyaya geldi. Dünya evine girdiği Emine Göncü hayatını kaybetti, kendisinin halen yaşadığı tahmin ediliyor.

Atıf Harmanda, 10 Mart 1963'te Adana Kadirli'de dünyaya geldi, halen aramızda.

Fatma Neriman Dimçayı, soyadından da anlaşılacağı üzere, Alanya'nın Kestel Mahallesi'ndeki Dim bölgesinde dünyaya gelmişti, Hakk'ın rahmetine kavuştu.

Recep Karaca, 1946'da Çankırı Şabanözü'nde dünyaya geldi, halen aramızda olduğu tahmin ediliyor.

Nihat Altay, Hicri 1332'de Mersin Silifke'de dünyaya geldi, ilkokulu Silifke'de, ortaokulu Adana'da, lise ve yüksekokulu İstanbul'da tamamladıktan sonra 1941'de Alanya'ya yerleşti. Ümit Altay ise Silifkeli Nihat Altay'ın oğluydu, Alanya'da dünyaya gelmişti. Londra'da eğitim görürken yaz tatili için 1986'da Alanya'ya geldi, genç yaşında elim bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi olan Şevket Demirel, 24 Temmuz 1926'da Isparta İslamköy'de dünyaya geldi, Mayıs 2016'da aramızdan ayrıldı.

Güllü Özbağı, 1926'da Elazığ Akkiraz'da dünyaya geldi, Ahmet Özbağı ile evlendi, çocukları çok severdi, dünyaya 6 çocuk birden getirdi, 1985 yılında kalbine yeni düştü.

***

Kimdir bu insanlar, Alanya ile ne bağları var, bilmeyenler için az sonra izah edeceğim.

***

Geçtiğimiz Salı günü Belediye Düğün Salonu'nda Alanya Sevdalıları Derneği'nin (ALSEV) yaptığı etkinlik, Alanyalıları buluşturma, gelenek ve görenekleri yaşatma adına anlamlı bir programdı.

Buna mukabil, 1990'da kurulan Alanya Çevre Koruma Derneği'nin (ALKOD) bu yıl 23. kez Doğanay Otel'de kuracağı Alanya Sofrası etkinliği de kentin gelenek ve göreneklerini yaşatmak için eşsiz bir fırsat.

Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

***

Fakat, bir "Yerleşik Antepli" olarak Alanya'nın manevi ve kültürel değerlerini yaşatmak için etkinlik yapan her iki güzide kuruma da naçizane bir önerim olacak.

Bu tür gecelerde şarkılar da söylensin, fıkralar da anlatılsın, kasket ve şalvar giyilip kuşak da kuşanılsın, eski anılar da yad edilsin, motosiklet ve develerle kortej de yapılsın, ama bu şehre geçmişten bugüne katkı sağlayan tüm mülki amirler, partili partisiz tüm yerel yöneticiler, folklorun yaşamasına önemli katkılar sunan değerli Haşim Yetkin'ler, Oğuz Korum'lar ve Tevfik Hoca'lar gibi, yazının girişinde isimlerini zikrettiğim, bugün pek çoğu aramızda bulunmayan nadide insanlar da anımsansın.

Bu, mikrofonlu bir sunumdan ziyade, bu güzide insanların kısa hayat öykülerinin ve Alanya'ya katkılarının anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi olsun, vefat edenlere birer dua gönderilirken, aramızda olanlara da teşekkür edilsin, hatta halen Alanya'da yaşayanlar bu tür etkinliklere davet edilip herkesin önünde taltif edilsin.

Ki, misal dışarıdan gelip Alanya'ya yerleşenler, "Biz bu kentte bir taş üstüne taş koyarsak bu şehir bizi unutmayacak, adımızı hep yaşatacak" desin.

Aksi takdirde, bu şehre katma değer sağlayanlar Alanya tabiriyle "adam yatağına" konulmaz ve unutulup giderse, günümüzde bu şehre gelenler veya bu şehirde doğup büyüyenler, bu şehirde tuğla üstüne tuğla koymaz, bir eser bırakmaz, rantını alıp günü geldiğinde de çeker gider.

***

Gelelim, yukarıda isimleri yazılı olanların kim olduklarına...

Erken yaşta vefat eden Halil Ülker, Alanya'da turizmcilik de yapan Kayserili işadamı Hacı Osman Üçdan'ın çok sevdiği ortağıydı. Üçdan, 2005'te Mahmutlar'a yaptırdığı Halil Ülker İlköğretim Okulu'na O'nun adını verdi.

1995'te vefat eden Halıcı Orhan'ın oğulları Turgut ve Ertuğrul Gürel, 2000'de Avsallar'a yaptırdıkları ilköğretim okuluna babalarının ismini verdi.

Ispartalı Mehmet Öncü, Cikcilli'ye, kendisiyle birlikte eşinin adını verdiği Mehmet-Emine Öncü İlköğretim Okulu'nu kazandırdı, okulun binasını ise hayırsever bir işadamı olan, Cikcilli'ye bir de sağlık ocağı kazandıran Al-Kon İnşaat'ın sahibi Tamer Yalçın yaptı.

Adanalı Atıf Harmanda, Kestel'e 2005'te Akdeniz İlköğretim Okulu'nu yaptırdı, üstelik okula kendi isminin değil, bölgenin isminin verilmesini istedi. Okulun arazisini ise merhume Fatma Neriman Dimçayı bağışladı.

Çankırılı Recep Karaca, 2006'da Avsallar'a Çok Programlı Lise'yi kazandıran isim oldu.

Aslen Mersinli olan Nihat Altay, 1986'da kaybettiği oğlu Ümit Altay için Konaklı'ya Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ni yaptırdı.

Ispartalı Şevket Demirel, Alara Çayı kenarına 9 derslikli bir ilköğretim okulu yaptırdı.

Elazığlı Güllü Özbağı, Alanya'dan Konaklı'ya giderken içinden geçtiğimiz tünelleri yapan MÖN İnşaat'ın sahiplerinin annesiydi, şimdi Elikesik Mahallesi'ndeki bir okulda sonsuza dek ismi yaşayacak.

***

Farklı şehirlerde dünyaya gelmiş, sonradan ya Alanya'ya yerleşmiş, ya da bir şekilde Alanya ile bağ kurmuş bu ve daha pek çok insanın isimlerinin ALSEV veya ALKOD'un gecelerinde yaşatılması, unutturulmaması, böylece gelecek kuşakların da Alanya ile olan bağlarının sağlamlaşması en büyük dileğimiz.

Bu konuda hem Alanya Belediyesi'ne, hem ALKOD'a, hem de ALSEV'e büyük görev düşüyor.

***

Son olarak bir soru yöneltip finali yapalım.

"Sahi, Alanya'nın batı çıkışında yer alan ve bugün hem restoran hem de kamuya açık piknik alanı bulunan 'Emirgan Parkı'na neden "Ulaş" diyoruz, bilgisi olan var mı?"

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber