Şekerime dokunma beni hasta etme!

DÜN

çarşıda rutin haber avındayken, yılların esnafı olan bir dostumuzun konuğu oldum.

"Ne içersin?" dedi, her zamanki fiks yanıtı verip, "Çay" dedim.

Biz tam sohbetin dibine dalarken, çaylar geldi, fakat o da ne! Şekerler yine açıkta!

"Yine" dememin sebebi şu.

Sene 2011, günlerden 29 Temmuz.

O günkü köşe yazımda aynen şöyle demiştim...

***

...Birkaç ay önce, esnaf bir arkadaşımı işyerinde ziyarete gittiğimde, yandaki çay ocağına sipariş verdiğimiz çaylar gelmiş, arkadaşım ise çayı alıp açıkta gelen şekerlerini geri göndermişti.

“Hayırdır, şeker işini bıraktın mı?” diye sormuştum ve “Yok birader, çaycıdan gelen şekere belki günde en az on kişi elini sürüyor. Çayını şekersiz veya tek şekerli içen, diğerini geri gönderiyor, o şeker belki günde on esnaf dolaşıyor. Bu yüzden artık kendi şekerimi kendim satın alıyorum, hem de kapalısından” yanıtı almıştım.

Konuyu aynı dakikalarda telefonla hemen (Allah nur içinde yatırsın, bundan iki ay önce, 20 Aralık 2016'da kaybettiğimiz) Alanya Belediyesi Çevre Sağlığı Müdürü Özcan Saraç’a ilettim.

Bu konularda bir hayli hassas olduğunu bildiğim Saraç, aynı hafta bir kampanya başlattı, beni makamına davet edip fikrimi sordu ve adını da, “Şekerime Dokunma, Beni Hasta Etme!” koydu.

Proje şimdi “ara sıra bazı kaçaklara rast gelsem de” başarıyla uygulanıyor.

Birkaç gün önceki bir yazımda ise, cenaze definleri sırasında vatandaşların defin sonrası oturması için mezarlıklara plastik tabure konulup konulamayacağını sormuştum ve şu an aktif olan üç mezarlığın birer deposu olduğunu, buralara 100’er tabure konulsa, sorunun kökten çözüleceğini belirtmiştim.

Duyumlarıma göre, Alanya Belediyesi bu çağrıma kulak vermiş ve Hesap İşleri Müdürlüğü bütçesinden mezarlıklara tabure alımı yapılacakmış...

(Allah rahmet eylesin, Özcan Müdür tabure uygulamasını da o dönem hayata geçirmişti.)

***

Gelelim günümüze...

2011'de her gün yüzlerce esnafa binlerce çay ve bir o kadar da şeker götüren çaycılar, fiyatı daha makul olduğu için açıkta şeker götürme ritüelini bırakıp (biraz da bana kızarak ve Özcan Müdür'ün tebligatıyla) fiyatı daha pahalı olan kapalı şeker uygulamasına geçmişti.

Ancak son günlerde, (halen müşterisini önemseyip kapalı şekere devam edenleri tenzih ederek) pek çok çay ocağının esnafa açıkta şeker götürdüğünü üzülerek görüyorum.

Ve buradan Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Erdoğmuş ile Zabıta Müdürü Hasan Akın'a seslenmek istiyorum.

Çay ocaklarına uğrasanız, her gün onlarca kişinin elinin değdiği şekerleri açıkta götürmeye devam edenleri uyarsanız, kurala uymayanlara gerekeni yapsanız.

Belki yoğun gündem içinde ufak bir mesele gibi görünse de, insan sağlığı için büyük önem arz eden bu soruna el atsanız, Özcan Müdür'ün başlattığı kampanyayı devam ettirseniz, fena mı olur?

"Kestane kebap, acele cevap" diyor, saygılar sunuyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber