Seçmen soruları

MALUMUNUZ

, bu dönemde gündemimiz 16 Nisan Anayasa Referandumu.

Sizlerin de takip ettiği üzere görsel ve yazılı basında, yolda sokakta, muhabbetin içinde, mutlaka bir yerde bu konular geçiyor.

Bizler de son birkaç haftadır referandumun içeriğine ilişkin açıklamalar yapıyoruz.

Çeşitli ziyaretler gerçekleştiriyor, vatandaşın merak ettiklerini cevaplamaya çalışıyoruz.

Gördük ki, seçimin usulü konusunda vatandaşın genel olarak benzer soruları var. O nedenle soruları bu hafta köşemizde cevaplamak istedik.

***

SORU: Hep aynı sandıkta oy kullandım, yine de seçmen kaydım silinmiş olabilir mi?

CEVAP: Evet, seçmen kaydınız silinmiş olabilir. Yıllardır aynı yerde bulunuyor olsanız bile, çeşitli nedenlerle kaydınız görünmeyebilir.

SORU: Seçmen kaydımı nereden kontrol edebilirim?

CEVAP: Seçmen kaydınızı internetten (google) seçmen sorgulama yazarak, Yüksek Seçim Kurulu’nun internet sitesinden veya doğrudan muhtarınıza giderek fiziki olarak kontrol edebilirsiniz. İsterseniz Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Teşkilatı'nı arayarak sistemden bilgilerinizi kontrol ettirebilirsiniz.

SORU: Bir yanlışlık varsa veya fazla seçmen görünüyorsa nasıl düzelteceğim?

CEVAP: Eğer isminizi listede bulamamış iseniz, kendi adınıza itiraz edebilirsiniz. Adresinizi değiştirmiş ve isminiz eski listede yer alıyor ise, Alanya Nüfus Müdürlüğü'ne ikamet ettiğinizi gösterir kira sözleşmesi, elektrik, su faturası gibi herhangi bir belge ile kolaylıkla ikametinizi ve seçmen kaydınızı aldırabilirsiniz. Eğer fazla seçmen görünüyor ise bireysel başvuru yapamayacağınızdan mutlaka durumu partimize bildiriniz. Partimiz gerekli itirazları gerçekleştirecektir. Seçmen listeleri şu an askıdadır. 26 Şubat Pazar gününe kadar itirazlarınızı mutlaka bildirmeniz gerekmektedir.

SORU: Seçimlere OHAL altında mı gideceğiz? Gidecek isek bir farklılık olur mu?

CEVAP: Cumhurbaşkanının açıklamalarına göre referandum OHAL koşullarında yapılacak. Elbette propaganda döneminde bunun zararları görülecek ancak seçim günü herhangi bir kısıtlama getirilmesi mümkün değil. Bundan önceki seçimlerde sahip olduğunuz tüm hakları kullanabilirsiniz.

SORU: SEÇSİS ile bilgisayar üzerinden oy sahtekârlığı mümkün mü?

CEVAP: Hayır mümkün değil. Daha doğrusu eğer bir sahtekârlık olursa, bunun kaynağı SEÇSİS olmayacaktır. Bildiğiniz gibi seçimler gizli oy, açık sayım usulü ile yapılır. Yani oy verme sırasında ilginiz olmayan sandığa yaklaşamazsınız, ancak oy verme işlemi bittikten sonra istediğiniz sandıkta sayımları açık şekilde izleme hakkına sahipsiniz. Eğer tüm sandıklarda ıslak imzalı tutanaklar usulüne uygun şekilde düzenlenirse, bilgisayar üzerinden bir sahtecilik yapılması mümkün değildir. Eğer sandığınızı korumuyorsanız, oyları takip edip tutanağı almıyorsanız, SEÇSİS’e yine gerek yok demektir, belki sandığınızı komple değiştirirler, haberiniz bile olmaz.

SORU: Anket sonuçları güvenilir midir?

CEVAP: Bazı anketlerin özellikle yanlı şekilde yapıldığını biliyoruz. Ancak işini doğru yapan, bilimsel çalışan çok sayıda şirket de var. Bu nedenle yapacağınız en iyi yöntem, tüm anket sonuçlarını bir kenara yazın. Bunların içinden Evet’e ve Hayır’a en yüksek oy gösteren ikişer tanesini eleyin. Daha sonra kalanların ortalamasını alın. Böylece en gerçekçi sonuca ulaşırsınız. 'Karışık oldu' diyorsanız ben sizin için yaptım, Hayır yüzde 56, Evet yüzde 44 civarında görünüyor. Peki bu sonuçları birebir yansıtır mı? Onu yalnızca halkımız bilir.

***

En çok karşımıza çıkan soruları yanıtlamaya uğraştık. Ayrıca sorularınız var ise referandum sürecinde Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Teşkilatı'nda çayımızı içebilir veya [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

Bu haftalık sizlere veda ediyor, referandum sürecinin ve sonucunun ülkemize ve milletimize Hayır'lı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mehmet Can Karagöz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber