Yılan sokmasında ilk yardım nasıl olmalı?

Uzmanlar yılan sokmasına karşı uyarıyor. Peki yılan sokmalarında ne yapılmalı, ilk yardım nasıl olmalı?

YAZ mevsiminin gelmesi ve Ege’de yaşanan depremler sebebiyle yılanların sıkça ortaya çıktığını belirten uzmanlar yılan sokmasına karşı uyarıyor. Peki yılan sokmalarında ne yapılmalı, ilk yardım nasıl olmalı?
 
Yılan sokmasının bazen önemsiz olabildiğini ancak bazen de zehirlenme nedeniyle ciddi sorunlara yol açtığını aktaran Dr. Koray Akay, hangi yılan sokmalarında ciddi bir durum oluşabileceğini şu belirtilerden anlamanın mümkün olduğunu söyledi:
Isırılan alanda bir çift delik izi, şiddetli ağrı, kızarıklık ve şişme, 
Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, solunum güçlüğü, nadiren solunum durması,
Görme bozukluğu,
Tükürük ve terlemede artma,
Susuzluk hissi, şok, koma,
Kalpte ritim bozukluğu.
 
YILAN SOKTUĞUNDA NE YAPMALI?
 
Dr. Akay, yılan sokmasında yıpalacakları ise şöyle sıraladı:
 
- Solunum yollarının açıklığı ve dolaşım kontrol edilir. 
- Yılan tarafından sokulmuş kişi hareketsiz ve sakin olduğunda zehrin vücuda yayılması gecikir. Bu nedenle, hastanın hareket etmesi önlenir, sakinleşmesi sağlanır.
- Yara bol su ile yıkanır. 
- Yaraya yakın bölgede takı varsa baskı yapmasını önlemek amacıyla çıkarılır.
- Yara kol ya da bacakta ise, ısırılan bölgenin tam üstünden, dolaşımı engellemeyecek şekilde bandajla baskı yapılır. Ancak sıkı bandaj uygulamamaya dikkat edilmelidir.
- Yara yüzde, boyunda ya da başta ise, zehrin emilmesini geciktirmek için yara çevresine baskı yapılır.
- Isırılan bölgeye soğuk uygulama yapılarak, zehrin yayılması ve şişme önlenmeye çalışılır.
- Yara ağız ya da boğaz bölgesinde ise, şişmeyi önlemek ve zehrin emilmesini azaltmak için bireyin, hastaneye ulaşıncaya kadar buz emmesi ya da soğuk su içmesi sağlanır.
- Bilinenin aksine yaralı bölgedeki zehrin ilk yardımı yapan kişi tarafından emilmemesi gerekir. Ya da yaralı bölgenin bıçakla kesilmesi, çamur sürülmesi gibi uygulamalar da yanlıştır.

22 Haz 2017 - 17:42 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber