Yaz aylarında sıvı alımına dikkat

Yaz mevsimiyle artan sıcaklıklardan bunalan insanların hangi içecekleri tüketmeleri gerektiği büyük önem taşıyor

YAZ mevsimiyle artan sıcaklıklardan bunalan insanların hangi içecekleri tüketmeleri gerektiği büyük önem taşıyor. Yaz sıcakları başladı ve  susama hissimiz kışa göre daha belirginleşti. Günümüzde içecek yönünden pek çok alternatif söz konusu. Meşrubat, ayran, çay ve kahve gibi…  Bayındır Söğütözü Hastanesi Check-up bölümünden Dr. Sertaç Yıldırım, su yerine başka sıvılar kullanılmaması konusunda uyararak,  vücudumuzun günde en az 2.5 litre sıvıya ihtiyacı olduğunu ve bunun 1.5 litresinin su olarak alınması gerektiğini vurguluyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için suyun öneminin daha fazla olduğunu ifade eden Yıldırım, "Vücudumuzun % 70’i sudur. Su özellikle vücut sıcaklığının düzenlenmesinde çok önemli rol oynar. Böbreklerin etkili çalışmasını sağlar. Deriden terleme ile toksinlerin atılımında görevlidir. Su yaşam sıvısıdır. Hayatın olmazsa olmazıdır.Meşrubat, meyve suyu (nektar veya taze sıkılmış ), ayran, çay ( şekerle beraber ), kahve çeşitleri maalesef kalorili içeceklerdir. Vücuttan kaybedilen suyu bu içeceklerle yerine koymaya çalışırsak vücudumuza boş yere kalori ve kimyasallar yüklemiş oluruz.Taze sıkılmış meyve sularını irdelediğimizde diyetisyenlere göre 1 bardak  (200 cc) portakal suyu 100, üzüm suyu 150, vişne suyu 100, havuç suyu 130, nar suyu 130 kaloridir. 330 cc’lik kutu nektarinler ise 160-170 kalori arasında değişmektedir. Bir bardak meyve suyu 2-3 porsiyon meyveye eşit görünüyor. Meyve suları ile aldığımız şeker miktarı oldukça fazla. Unutmayalım ki, şeker, meyve şekeri de olsa vücuda gereksizdir. Sağlık açısından mümkünse meyve suyunu değil kendisini tüketmek gerekir" dedi.
'ÇAY VE KAHVE KİRLENİYOR'
Meşrubatlar ve ambalajlı ayranların içinde birçok kimyasal maddeler bulunduğuna da dikkati çeken Yıldırım, ‘’Tartışmalı da olsa bu kimyasalların vücudumuza zararlı olduğu söyleniyor. Doğayı fazla kirlettiğimizden dolayı tarım ürünü olan çay ve kahve gibi içecekler giderek kirleniyor. Bu içeceklerin içerdikleri doğal maddeler nedeniyle vücuda zararları da ispatlanmıştır. Teorik olarak içerdikleri mineraller nedeniyle maden suları daha faydalı görünse de yapılan çalışmalarda fazla kullanımda mide, özefagus, pankreas kanseri riskinde artış olduğu görülüyor" şeklinde konuştu.
'SUDAN BAŞKA SIVILAR KULLANILMAMALI'
Yıldırım, vücudun sıvı ihtiyacına da işaret ederek, şöyle devam ediyor:
‘’Vücudumuzun günde en az 2,5 litre sıvıya ihtiyacı vardır. Bunun 1,5 litresini su olarak almalıyız. Vücudun sıvı kaybına bağlı olarak 2 litreye çıkabiliriz. Geri kalan kısmı ise vitamin, mineral, antioksidan özellikleri olan sıvılar tercih etmeliyiz. Tabi bu geri kalan kısma yemekle, çorbayla meyve ile aldığımız sıvılar da dahildir. Hiçbir zaman su yerine başka sıvılar kullanılmamalı, susuzluğumuzu giderelim derken sağlığımızdan olmamalıyız.’’

19 Haz 2013 - 14:06 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber