Üçüncü kalple yola devam

Antalya'da 2009 yılında hamileliğe bağlı kalp yetmezliği nedeniyle kalp nakli yapılan 39 yaşındaki Ayla Kıray'a, 4.5 yıl sonra ikinci kez kalp nakli yapıldı

ANTALYA'da 2009 yılında hamileliğe bağlı kalp yetmezliği nedeniyle kalp nakli yapılan 39 yaşındaki Ayla Kıray'a, 4.5 yıl sonra ikinci kez kalp nakli yapıldı. Ayla Kıray'ın durumunun iyi olduğu belirtildi.

Bursa'da yaşayan Ayla Kıray'da 2000 yılında hamileliğe bağlı kalp yetmezliği oluştu. Doğum sonrasında bayılma ve çabuk yorulma şikayetleri olan Ayla Kıray'a doktorlar, bu durumun heyecan ve psikolojik nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Şikayetleri artan Ayla Kıray'a, Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi'nde yapılan tetkikler neticesinde kalp yetmezliği tanısı konuldu. Tek tedavinin kalp nakli olduğu söylenen Ayla Kıray, 2007 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'ne başvurdu. 9 ay kalp yetmezliği tedavisi gören Kıray, kalp nakli bekleme listesine alındı. Ayla Kıray'a, Prof. Dr. Ömer Beyazıd ve ekibi tarafından 17 Şubat 2009 tarihinde, bir motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen 21 yaşındaki gencin kalbi nakledildi.

AYNI EKİP NAKLETTİ

Başarılı geçen operasyonun ardından taburcu olan Kıray, kontroller için zaman zaman Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gitti. Yaklaşık 6 ay önce nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri başlayan Ayla Kıray'a kalp yetmezliği tanısı konuldu ve yataklı ilaç tedavisi uygulandı. 1 ay önce ilaç tedavisine rağmen şikayetleri artan Kıray, tekrar kalp nakli listesine alındı. Ayla Kıray'a, 15 Haziran tarihinde, uygun kalp bulunması üzerine aynı ekip tarafından ikinci kez kalp nakli yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıd, hastanın kalp kapakçığında yetmezlik bulunması üzerine bir süre tedavi edildiğini belirterek, "Durumumun tıbbi yöntemle düzelmemesi üzerine kalp nakli bekleme listesine alındı. 15 Haziran tarihinde beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki kadın hastanın kalbiyle ikinci kez kalp nakli yapıldı. Hastamızın sağlık durumu çok iyi. Herşey istediğimiz gibi seyretti. Bugün yoğun bakımdan hastamızı çıkaracağız" diye konuştu.

3 FARKLI KALP TAŞIDI

Prof. Dr. Beyazıd, bu operasyon sonrasında aynı hasta için bir kalp gereksinimi daha olursa ne olacağıyla ilgili şunları söyledi:

"Bu, yüzde 1 oranında karşılaşılan bir durum. İlkine göre ikinci ameliyatlar riskli ameliyatlardır. İlk 1 yıl içinde organ kayıpları olabiliyor. Takılan kalpte hastalık gelişiyor. Kalp yetmezliği dünyadaki en önemli ölüm sebeplerinin başında. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüm ölümlerin yüzde 30'u kalp yetmezliğinden kaynaklanıyor. Hastaneye ilk yatıştan sonraki 5 yıl içinde hastaların yüzde 75'i hayatını kaybeder. Bu, çoğu kanser türünden kötü sonuçtur. Türkiye'de 5 bin civarında kalp yetmezliği hastası var. Bu hastaların sadece 350'si Sağlık Bakanlığı'nın bekleme listesinde. Ancak bu yılın ilk 6 ayı içinde bu hastaların 32'sine nakil yapıldı. Bu da yüzde 10 demektir ve çok düşük bir rakamdır. Hastamız Ayla Kıray çok şanlı bir insan. Bu güne kadar bedeninde 3 farklı kalp taşımıştır. Bir insanın hayatı süresince 3 farklı kalbe sahip olması oldukça nadir bir durum."

Operasyonun ardından yoğun bakım ünitesinden servise alınan Ayla Kıray ise kendisini çok şanslı hissettiğini söyleyerek, operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Beyazıd ve ekibine teşekkür etti.

25 Haz 2013 - 00:26 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Emine çelik - oda arkadaşımıza acil şifa dilerim.emin ellerde olduğunu bilmekte güzel....ömer beyazıt ve ekibi, daha nice başarılara....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Haziran 00:26

Çorum Haber