Terör çocuklara nasıl anlatılmalı?

Yetişkinlerin bile, düşündükçe dehşete düştüğü, kaygılandığı terör olaylarını, çocuklarımızın anlaması, idrak etmesi imkansız. Peki terör olaylarını çocuklarımıza anlatırken nelere dikkat etmeliyiz?

SON dönemlerde yaşanan terör olayları hepimizde travmaya sebep oldu. Hayatını kaybedenler ve yaşanan acılar, derin üzüntüyle birlikte hepimizin kaygı ve endişelerini en yüksek seviyeye taşıdı.
 
Böylece günlük hayatımız kadar, çevremizdeki sohbetler ve medya organlarından verilen haberler, terör olayları çevresinde dönmeye başladı.
 
Yetişkinlerin bile, düşündükçe dehşete düştüğü, kaygılandığı bu acı olayları, çocuklarımızın anlaması, idrak etmesi imkansız. Peki ne yapmalıyız diye düşünüp konunun uzmanlarına danıştım.
 
Uzmanlarla görüşmelerim sonunda, terör olaylarını çocuklarımıza anlatırken dikkat etmemiz gereken hususları aşağıdaki gibi sıraladım:
- Evimizin içinde, çocuklarımızın en çok zaman geçirdiği alanda, sürekli bu tip acı terör olaylarını konuşmamalıyız. 
 
- Bu süreçte, onların maruz kalabileceği şekilde ve zaman diliminde haber programlarını seyretmemeliyiz. Çocuğunuzun seyretmediğini veya dinlemediğini düşünseniz de emin olun, mutlaka hafızaları bu olayları kaydediyor.
 
- Çocuğunuz, terör olayları ile ilgili okulda veya dışarıda konuşulanları duyup, size bu konuda sorular sorabilir. Bu durumda asla çocuğunuzun sorularını geçiştirmeyin, olabildiğince basit ama tutarlı cümlelerle anlatmaya çalışın.
 
- Her çocuk birbirinden farklıdır, bazı çocuklar sözel olarak gelip sorabilecekken, bazı çocuklar ise sizinle paylaşamadığı ancak bir türlü anlamlandıramadığı gündemdeki kaygı ve endişeleri çizerek ve resim yaparak sizlere gösterebilir. Bu dönemde çocuğunuzun çizdiği resimleri gözlemleyin ve ona çizdiği resimlerde ne anlatmak istediğini sorun.
 
- Çocuğunuzun şu dönemde, sosyal medya ve bilgisayardan daha az veya limitli şekilde faydalanması, sosyal medyada veya internette görüp anlam vermediği acı olayların etkisi düşünüldüğünde çok daha iyi olacaktır.
 
-  Çocuğunuz ile geçirdiğiniz zaman diliminde, aile ve gelecek ile ilgili umut dolu ve olumlu sohbetler yapmanız, günlük akışın normal yürüdüğü hissi yaratacaktır.
 
- Çocuğunuz, “Bu hafta sonu x filmine/ aktivitesine gidelim mi?” diye sorduğunda, çekincelerinizi ona uzun uzun dile getirmek yerine, bazı alanların kısa bir dönem için bile olsa güvenli olmadığını ve sizin güvenliği önemsediğinizi dile getirin. Dürüst olun ancak açıklamalarınızı çok fazla derine dalmadan basit cümlelerle yapın.
 
- Siz de ebeveyn ve yetişkin olarak inanın. Çocuklarımız kadar bizim de ruh halimiz, dengemiz çok önemli. Onların geleceği ve psikolojisi için bizim de olumlu olmaya ve olumsuz sohbetlerin olduğu ortamlardan uzak durmaya, bizi rahatlatacak aktiviteler ile kendimizi rahatlatmaya ihtiyacımız var. (Spor yapmak, resim yapmak, yazmak, yemek yapmak gibi.)

16 Oca 2017 - 11:28 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber