Stres, bebek sahibi olmayı engelliyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Berker, günümüzde birçok sağlık sorununa yol açan stres, çocuk sahibi olmayı da engelleyen bir faktör olduğunu söyledi

BEBEK sahibi olamayan çiftler için risk faktörlerinin önemli olduğuna dikkat çekerek ülkemizde infertilitenin (kısırlık) çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bülent Berker, "Normal adet gören, herhangi bir sıkıntısı olmayan 35 yaşın altındaki kadınlar, bir yıl düzenli ilişkiye rağmen bebek sahibi olamıyorlarsa tıbbi yardım almaları gerekiyor. 35 yaşın üzerinde olan kadınlar için ise bu süre bir yıl değil 6 ay" diye konuştu.

Psikolojik stres ve sebeplerinin tedavide en çözülemeyen konu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Berker, stresin; kilolu olma ve sigara gibi bebek sahibi olmayı engelleyen risk faktörleri arasında yer aldığını ifade etti.

Bebek sahibi olmayı düşünen ve planlayan çiftlere Berker, "Stres bir çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor. Bebek sahibi olmanın önünde de engel teşkil ediyor. Anne ve baba adaylarının stresten uzak durmaları en azından stres kontrolü konusunda çaba göstermeleri oldukça önemli. Bir de tedavi sürecinde olan çiftlerin de stresten mümkün olduğunca uzak durmaları tedavinin başarısı açısından oldukça önemli. Bu konuda çiftlerin aile ve yakınlarına da önemli görevler düşüyor" dedi.  

11 Eyl 2015 - 10:03 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber