Sporculara ani ölüm riski uyarısı!

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Doksöz, "Özellikle atletlerde ani ölüm riskini önlemek için sağlık taraması yapılmalıdır" uyarısında bulundu

ANİ ölümlerin büyük bölümünün spor sırasında meydana geldiğini belirten Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Doksöz, "Özellikle atletlerde ani ölüm riskini önlemek için sağlık taraması yapılmalıdır" uyarısında bulundu. 
İzmir’de düzenlenen “Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası” etkinliğinde konuşan Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Doksöz, ani ölümün sıklıkla yaşamın ilk 6 ayı ile 45-75 yaşları arasında görüldüğünü söyledi.  
Bilim ve Sağlık Haber Ajansından Erkan Doğan'ın aktardığına göre, 1-13 yaş arası çocuklarda doğal ani ölümlerin sadece %19’unda nedenin kalp kökenli olduğunu, bu oranın 14-21 yaşları arasında %30’a çıktığını belirten Dr. Doksöz, “Ölümlerin yaklaşık %20-25’i spor sırasında gerçekleşmektedir. Bu nedenle özellikle atletlerde ani ölüm riskini önlemek için sağlık taraması, ayrıntılı bir kişisel ve aile öyküsü alındıktan sonra fizik muayene yapılmalıdır” dedi.  
Sporcunun öyküsünde egzersiz ile göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı, üfürüm, nedeni bilinmeyen bayılma, ailede 50 yaşından önce ani ölüm, ritim bozukluğu ya da kalp hastalığı olmasının önemine dikkat çeken Doksöz, şöyle konuştu: 
"Kalp hızı (nabız) ve ritmi, üfürüm varlığı, kol ve bacaklarda nabız dolgunluğu, tansiyon ölçümü ve Marfan sendromu bulguları yönünden fizik muayene yapılmalıdır. Öykü ve fizik muayenede risk saptanan bireylere elektrokardiyografi ve ekokardiyografi çekildikten sonra ileri tetkikler gerekebilir. Genetik geçişli ritim bozukluğundan şüphelenilen bireylerde aile taraması ve genetik testler yapılmalıdır. Ani kardiyak ölüme sebep olan her bir hastalığın kendine özgül tanı testleri bulunmaktadır. Bu testler sayesinde erken teşhis konulduktan sonra antiaritmik ilaçlar, elektrofizyolojik çalışma ve kalp pili gibi tedaviler sayesinde ani kardiyak ölümden korunma sağlanabilmektedir." 
ANİ ÖLÜM NEDEN KAYNAKLANIR?
Ani ölümün nedenlerinin aritmik (ritm bozukluğu) ve aritmik olmayan nedenler olarak ikiye ayrıldığını kaydeden Dr. Doksöz, şu bilgileri verdi:  
"Hipertrofik kardiyomiyopati (kalp kasının kalın olması), koroner arter anormallikleri, Marfan sendromu, doğumsal kalp hastalıkları, miyokardit (kalp kası iltihabı), dilate kardiyomiyopati (kalp kasının gevşek olması) gibi hastalıklar aritmik olmayan nedenler iken aritmojenik sağ ventrikül displazisi, uzun QT sendromu, kısa QT sendromu, Brugada sendromu, katekolaminerjik polimorfik ventriküler taşikardi, Wolf-Parkinson-White sendromu, doğumsal tam kalp bloğu gibi hastalıklar ani ölüme neden olan ritim bozukluklarıdır. Ritm bozukluklarının tipik elektrokardiyografik (EKG) bulguları vardır. Hipertrofik kardiyomiyopati, Marfan sendromu, aritmojenik sağ ventrikül displazisi, uzun QT sendromu, kısa QT sendromu ve Brugada sendromu kalıtımsal hastalıklardır. Bu nedenle aile öyküsü çok önemlidir. Adölesanlarda ve genç atletlerdeki ani kardiyak ölümlerin en sık sebebi hipertrofik kardiyomiyopatidir."

21 Şub 2017 - 13:51 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber