Sağlık kaynağı mineral selenyum

Tahıl, ceviz, sebze, balık ve ette bulunan selenyum; pek çok hastalığa karşı etkilidir. Ayrıca meme ve prostat gibi kanser tümörlerinin büyümesini de engeller

SELENYUM, vücutta az bulunan bir mineraldir. Özellikle E vitamini ile birleştiğinde antioksidan gibi çalışıp hücre yapısına zarar veren serbest radikallerle savaşır. İnsan hayatı için önemli bir mineral olan selenyum; kalp sağlığı, kanser ve tiroid gibi hastalıklara karşı da etkilidir. Selenyum; tahıl, nişasta, ceviz, brokoli, lahana, soğan ve sarımsak gibi kükürt oranı yüksek sebzelerde bulunur. Ayrıca balık, denizli kabuk ürünleri, yumurta ve sakatat gibi ette de bol miktarda selenyum vardır. Dünyanın bazı bölgelerindeki topraklarda selenyum azdır. Bu da, o bölgelerde yaşayanlarda selenyum yetmezliğinin artmasına neden olur. ABD'de en iyi selenyum kaynağının tahıllar olduğu kabul edilir. Çünkü tahıllar, toprağında yeterli selenyum bulunan yukarı Büyük Ovalar şeridinde yetişmektedir. Selenyum yetmezliği; Keshan Hastalığı olarak bilinen hastalığa neden olur. Keshan Hastalığı; selenyuma bağlı bir enzim olan glutatyon peroksidazın yeterli alınmaması sonucu ortaya çıkar.

AŞIRISI ZARARLI 

Cilt kanseri tanısı konmuş yaşlı hastalar arasında yapılan bir araştırmada; hastalara günlük 200 mcg. selenyum takviyesi yapıldı. Araştırma sonucunda selenyumun cilt kanserine bir etkisi saptanmadı. Ancak selenyumun; akciğer, karaciğer, prostat ve kalın bağırsak kanseri gibi hastalıkların yenilenmesini önlediği ortaya çıktı. Yapılan bir başka araştırma ise; selenyum, A ve E vitaminleri ile çinko gibi diğer antioksidan gıdaların birlikte kullanılmasının. mide ve özofagus kanserleri ile oral kanserlerde etkili olduğu görüldü. Selenyum kullanırken dikkatli olmak gerekiyor. Takviye ürün alanların, etiketleri iyi okumaları ve aşırı selenyum kullanmaktan kaçınmaları gerekmektedir.

DEĞERLERİ DEĞİŞEBİLİYOR

Selenyumun kısa süreli kullanımında; plazma değerleri dalgalanma gösterebilir. Ayrıca kanserli kadınlarda hastalık evresi, kemoterapi ya da radyoterapi nedeniyle vücuttaki selenyum oranı değişebilir. Bir araştırmada; meme ve prostat tümörlerine uygulanan selenyum içeren selemetionin isimli amino asit uygulandı. Araştırma sonucunda; tümör hücrelerinin büyümesinin engellendiği görüldü.

KULLANIRKEN DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİYOR

Selenyum, yüksek dozda zehir içerebilir. Günlük selenyum ihtiyacı erkeklerde 70 mikrogram, kadınlarda ise 55 mikrogramdır. Selenyum kullanımının günlük 200 mikrogramın üzerine çıkmaması gerekmektedir. Selenyum toksisitesinin belirtileri arasında; depresyon, sinirlilik hali, ruhsal dengesizlik, bulantı, kusma, nefes ve terde sarımsak kokusu yer alıyor. Daha ileri olgularda ise saç ve tırnak kaybı yer alabilir. Aşırı selenyum kullanmak gibi selenyum eksikliği de tehlikeli olabilir. Selenyum eksikliği; ciddi kas zayıflıklarına ve kalp-damar sağlığında bozulmalara neden olabilir. Ayrıca göz sağlığını olumsuz etkileyip erken yaşlanma, sinir sistemi hastalıkları ve zeka geriliği oluşabilir. Çocuklarda ise gelişim bozukluğu görülebilir. n Selenyum değişik formlarda bulunmaktadır. Sodyum selenit gibi inorganik tuzlar daha az emilir ve biyolojik açıdan organik formlar kadar aktif değildir.

17 Oca 2014 - 13:05 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber