Regl kabusunuz olmasın!

Adet döneminde yaşanan sorunlar, stres gibi doğal durumlardan kaynaklanabildiği gibi, ciddi hastalıkları da işaret edebilir

NORMALadet döngüsü 28-35 günde bir tekrarlanır. Bu kanama 3-6 gün arasında devam eder. İlk günlerde nispeten daha fazla olan kanama, yavaş yavaş azalarak en geç 7 günde normale döner.
Kadından kadına değişmekle birlikte, regl süresi boyunca ortalama 30-80 mililitre kan kaybedilir.Adet döneminde sıklıkla (PMS) premenstrüel sendrom denilen adet öncesi sendrom yaşanır. Kadınların %30-40 civarını etkiler. Bunun yanı sıra, adetleri geç veya erken görmek, kanamanın az veya çok olması, adetin sancılı geçmesi de sık yaşanılan sorunlardandır. PMS, progesteron ile östrojen arasındaki dengenin bozulması ve beyindeki serotonin gibi hormon türevi maddelerin değişkenlik göstermesi sonucu ortaya çıkar. Fiziksel ve ruhsal olmak üzere iki şekilde gelişen sorunlar genellikle adet döneminin başlamasından 7-10 gün önce kendini gösterir ve belirtiler, bu dönem yaklaştıkça şiddetlenir.
PMS belirtilerini hafifletmek için; daha az tuz, rafine şeker, kırmızı et ve yağ tüketmelisiniz. Karbonhidrat ve sebze, meyve ağırlıklı beslenmeli, E ve B vitamini takviyesi almalısınız. Kafeinden ve alkolden uzak durmalı, uyku düzenine dikkat etmelisiniz. İnce giyinmek ve duş almak da bu sendromların azalmasına yardımcı olmaktadır.
Adetlerin ağrılı olmasının iki önemli nedeni vardır. Birincisi, kadında prostaglandin hormon seviyesinin yüksek olmasıdır. Genellikle 10’lu yaşların sonu ile 20’li yaşların başında görülen, 2-3 gün süren bu ağrıya; baş dönmesi, bulantı, kusma, halsizlik ve yorgunluk eşlik eder. İlaçlar sancının hafifletilmesine yardımcı olur. İkincisi ise, endometriozis ve miyom gibi organik hastalıklardır.
Adet döngülerinin 20 günden daha kısa sürmesinin altında yatan faktör, östrojen hormonunda yaşanan dengesizliklerdir. Adetin 35 gün aradan fazla sürmesinin nedenleri arasında birinci sırayı, kısırlığa da yol açabilen polikistik over sendromu alır. Yılda birkaç kere adet düzensizlikleri yaşamak olağandır. Ancak art arda sorun yaşanmışsa, özellikle cinsel ilişki sırasında sancı hissediliyorsa, bir doktora başvurmak gerekir.

Adet döngüsünü hızlandırmak kolay değildir ancak yararlı olabilecek birkaç yöntem var.
Sıcak banyo Sıcak banyo adet dönemini hızlandırmak için uygulanan en popüler yöntemlerden biridir. Sıcak su vücut ısını arttırır. Isı karın akslarını arttırır ve aynı zamanda rahimdeki kan akışını hızlandırmaya teşvik eder.
Isıtma pedleri Isıtma pedleri ve sıcak su torbaları, banyo mantığıyla çalışır. Onlar da kan damarlarını genişletir ve vücutta ısı üreten kan akışını teşvik eder.
C vitamini C vitamini büyük dozlarda tüketildiğinde rahim duvarlarını yıkmaya yardımcı progesteron üretimini arttırır. Bu şekilde adet döneminin gelişi hızlanır. Ancak doktorunuza danışmadan almayın ve mutlaka bol su için.
Egzersiz Fiziksel egzersizler süreyi hızlandırmak için başka yararlı bir yöntemdir. Dolaşımı arttırır ve adet kramplarının hafiflemesini sağlar. Adet kanamasının oluşumunu hızlandırır. Ancak aşırıya kaçmayın çünkü aşırı egzersiz dönemi atlamanıza neden olabilir.
Akupunktur Dolaşım ve kan akışıyla ilgili özel noktaları uyararak, üreme organlarını güçlendirmeye yardımcı olabilen yöntemlerden biridir. Ancak bu özel isteği terapistinizle konuşun çünkü sıradan seanslar bu bölgeleri harekete geçirmeyebilir.
Kadın arkadaşlar Arkadaşlarınızla sık sık vakit geçirin ve onların adet dönemleri hakkında konuşun. Onları yakalamaya çalışacak bir beden bilinciniz olduğunu biliyor muydunuz?
Yiyecekler Tuzlu gıdalardan uzak durun. Kabak, havuç, kayısı, şeftali, ıspanak gibi gıdalar tüketin.
Stres Stresli durum ve olaylardan uzak durun. Stres hormon düzeyinizi etkiler ve beklene adeti geciktirir. Gerekirse rahatlatıcı teknikler kullanın.
Bitki çayları Üreme sistemini uyaran otlar için. Papatya, maydanoz, zencefil, biberiye, adaçayı ve kırmızı ahududu yaprağı içeren çaylar içebilirsiniz.
Danışın Herhangi bir doğal tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca adet döngüsünü hızlandırmak istediğinizi onunla da görüşmeyi unutmayın!

21 Oca 2014 - 15:03 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber