Örnek Ramazan beslenmesi nasıl olmalı?

Ramazan boyunca sağlıklı beslenmek zor değil

RAMAZAN’ı düzensiz ve dengesiz beslenerek geçirmek başta obezite olmak üzere kan şekerinin düşmesi, tansiyon problemlerinin yaşanması, sinir sistemini etkileyen sorunların artması gibi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmamak için Ramazan’a özel bir beslenme modelinin oluşturulması gerektiğini altını çizdi

Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, günlerin sıcak ve uzun olması, açlık sürelerinin uzaması ve buna bağlı olarak iftarda mideye aşırı yüklenilmesi bazı sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabiliyor. Özellikle açlığa bağlı olarak kan şekerinin düşmesi, beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kilo artışının yaşanması en sık görülen sorunlardan bazıları. Bu konuya dikkat çeken  Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için önemli uyarılarda bulundu. Ramazan’da ciddi sağlık problemleri yaşanmaması için yeterli ve dengeli beslenme modelinin oluşturulması gerektiğini belirten Öztürk, beslenme modelinin iftar ve sahur olarak iki ana öğün ve arada da 1 ara öğün şeklinde 3 öğün ile oluşturulması gerektiğini söyledi.

Sahuru atlamayın!

Ramazan ayında sağlıklı beslenebilmek için sofraları besin değeri ve lif oranı yüksek, tok tutan gıdalardan oluşturulması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, özellikle sahur öğününün doğru bir şekilde yapılmasının günün geri kalan bölümü için çok önemli olduğunu açıkladı. Öztürk: “Sahur öğünü yapılmadığı takdirde gün içindeki açlık süresi uzar ve kan şekerinin erken saatlerde düşmesine bağlı olarak günün verimsiz geçmesine neden olur.

Bu yüzden sahur mutlaka atlanmamalıdır. Bu öğünde yediklerimize çok dikkat etmeli, tok tutacak protein oranı yüksek süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlere mutlaka soframızda yer vermeliyiz. Tam tahıllı ürünler tokluk süresini uzattığı için tercih etmeli aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı yiyeceklerden bu öğünde uzak durmalıyız.”dedi.

Uzun süreli açlıktan sonra mideyi zorlamamak adına ölçülü, dengeli bir beslenme modeline uyulmasının önemine değinen Öztürk, iftarı 1 bardak ılık su yanında 2 adet zeytin veya 1 adet hurma, ardından ılık çorba içerek açılmasının daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Öztürk, oruç açıldıktan sonra 10-15 dakika beklenilmesi daha sonra ızgara ya da fırında pişmiş yağsız etler, sıcak tencere yemekleri, sebze ve yoğurt gibi besinleri dengeli olarak tüketilmesini önerdi.
Tatlıları ara öğüne bırakın
Sahur ve iftar arasında şerbetli unlu ağır tatlılar yerine sütlaç, muhallebi, güllaç gibi sütlü tatlılar veya meyve tüketilebileceğini ifade eden Öztürk, iftar ve sahur arasındaki vakit çok kısa olduğu için arada bol bol su içilmesi ve günlük en az 2 litre su içmeye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, Ramazan ayını kilo almadan, sağlıklı geçirmek isteyenler için de şu diyeti önerdi:

SAHUR DİYETİ

1.Alternatif
1 adet haşlanmış yumurta
1 dilim peynir ( az tuzlu)
Bol yeşillik- Salata
2 tam ceviz içi
1 tatlı kaşığı bal/pekmez

2.Alternatif
1 kâse çorba
1 tabak tencere yemeği 
1 dilim ekmek 
1 kâse yoğurt 
3.Alternatif
2 dilim beyaz peynirli kepek ekmekli tost
4-5 adet zeytin
Şekersiz komposto 
Bol salata

2 dilim tam buğday ekmeği

İFTAR DİYETİ
1 su badağı su + 1 adet hurma

1 kâse çorba
1dilim ekmek
10-15 dk. Ara
1 tabak tencere yemeği 
Bol Salata
1 dilim ekmek 
1 kâse yoğurt

ARA ÖĞÜN
(Bir seçenek seçilebilir.)

•    1 porsiyon meyve 
•    1 avuç badem/fındık/ceviz
•    1 su bardağı süt/ yoğurt/kefir
•    Sütlü tatlı
•    2 top sade dondurma

24 May 2017 - 15:55 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber