Mutlu bakıcı çocuğa iyi bakıyor

Çalışan anne, en çok ‘çocuğuma kim bakacak?’ sorunuyla boğuşuyor. Ailede yardımcı olabilecek kimse yok ise evde çocuk bakımı için yardımcı kişiler aranıyor

ÇOCUK için bir bakıcı bulunsa da anne-babaların aklındaki sorular devam ediyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Günün büyük vaktini bakıcı ile geçiren çocuk, onun hal ve hareketlerinden etkilenir. Anne-babalar ne kadar ilgili olursa olsun, bakıcının davranışları çocuğun gelişiminde büyük rol oynar” diyor. Bakıcının çocuk ile ilişkisinin önemini belirten Karabulut, ailelere bu konuda ipuçları veriyor.

Her ebeveynin çocuğuna özen göstermesi gerekse de çalışan anne-babaların bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Çocuğunu aileden birine değil de bakıcıya bırakan anne-babaları ise bazen büyük problemler bekliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Çalışan anne-babaların çocukları genellikle günün yarısından fazlasını bakıcı ile geçiriyor. Bu süreçte bakıcılara büyük bir sorumluluk düşüyor. Bakıcıların annelerin yokluğunu aratmaması gerekiyor. Genellikle aileler ‘biz bakıcıya güvenirsek çocuğumuz da ona güvenir ve sever’ diye düşünüyor ancak bu bilinçte olmak doğru değil” diyor. Çocuğun ilgiye, sevgiye, duygusal ve sosyal anlamda desteklenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Karabulut, “Bakıcının, nasıl bir kişilik yapısına sahip olduğu, geçmiş tecrübeleri, anne olup olmadığı, eğitim düzeyi, işini sevip sevmediği, çocuğu sevip sevmediği, hatta ve hatta aldığı maaştan memnun olup olmadığından hayatında mutlu olup olmadığına kadar birçok faktör, bakıcı ile çocuk arasındaki ilişkiyi ve verdiği bakımın kalitesini etkiler” diyor.

Çocuk ‘bakıcım benimle ilgilenmedi’ demiyor

Bakıcının öneminin yanı sıra ilgisiz ebeveynin çocuk üzerindeki etkilerinden de bahseden Karabulut, “Çocuğun temel gereksinimlerini karşılamayan, takibini yapmayan, duygusal, eğitimsel ihtiyaçlarını bilmeyen, çocuğuyla yeterince vakit geçirmeyen, oynamayan, çocuğun yararına yönelik değil de kendi konforuna yönelik kararlar alan ilgisiz ebeveynlerin çocuk üzerinde bakıcıdan çok daha fazla olumsuz etkisi olur. Bakıcıyla büyüyen çocuklar ileride ‘bakıcım benimle pek ilgilenmezdi’ lafını değil de “annem/babam benimle pek ilgilenmedi” lafını daha çok söyler” diyor. Çocuğun büyüme sürecinde anne-babanın ilgili olması gerektiğini vurgulayan Karabulut, çalışan ebeveynlerin aşağıdaki maddelere dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

Evde neler olup bittiğini iyi takip edin. Ne yeniyor, nasıl oynanıyor, bahçeye çıkılıyor mu, eve arkadaş geliyor mu, ne kadar televizyon seyrediliyor gibi… Gün içinde telefonla arayıp mutlaka çocuğunuzla konuşun.

Akşam eve geldiğinizde bakıcıdan günü özetlemesini isteyin.

Evin işine değil çocuğunuzla geçirdiği zamana odaklanmasını isteyin.

Çocuğunuzu bakıcıdan daha iyi tanımanız gerekir. Gereksinimlerini muhakkak bakıcı ile paylaşıp, ortaklaşa karşılayın.

Akşam işten sonra çocuğunuzla geçirdiğiniz vakti mümkün olduğunca uzun ve kaliteli tutun.

Birlikte yapabileceğiniz eğlenceli aktiviteler planlayın.

Çocuğunuzun TV, tablet ve oyun konsollarından mümkün olduğunca uzak kalmasını sağlayın.

30 Kas 2015 - 12:37 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber