Migren aurası nasıl durdurulur?

Migreni aura aşamasında durdurabilmek ağrıların önüne geçebilir

KLASİK migrenler bir uyarı işareti olan migren aurası ile başlar ve migren atağı ile devam eder. Migren aurası genellikle görüşte olan bozulmalar şeklinde yaşanır. Belirtileri arasında ışık parlamaları, kör noktalar, görüşün bozulması veya tuhaf ışık modelleri bulunur. Bu belirtiler Ağrı başlangıcından 30 dakika önce görülebilirler. Migreni aura aşamasında durdurmak bazen ağrının yaşanmamasına yardımcı olabilir.

Öncelikle aura belirtilerini görür görmez ne yapıyorsanız bırakın ve gelmekte olan migreni karşılamak için çaba gösterin. Aura belirtilerini tedavi etmek için ne kadar beklersiniz, tam bir migren yaşama ihtimaliniz de o kadar artar.

Karanlık bir odaya gidin ve nazikçe kafanıza masaj yapın. Rahatlatıcı bir ortamda kafa derisinin üzerindeki basıncı azaltmak yaklaşmakta olan migreni hafifletebilir.

Auranın ilk aşamasında biofeedback yöntemini deneyin. Biofeedback bir alternatif tıp tekniğidir ve beyninizi kullanarak biyolojik tepkilerinizi gözlemlemek ve kontrol etmek üzerinedir. Cilde takılan elektrotlar cilt sıcaklığını beyin dalgalarını ve kas gerginliğini ölçebilir. Bir biofeedback terapistinin yardımıyla özel olarak kaslarınızı veya beyindeki kan damarlarını rahatlatmayı öğrenebilir ve bu sayede migreni önleyebilirsiniz.

Bir bardak kahve için. Bazı kişilerde kafein migrenin durdurulmasına yardımcı olur, özellikle asetaminofen ile beraber kullanıldığında. Ancak kafeini çok sık kullanmak daha sonra yoksunluk belirtilerine ve baş ağrısına sebep olabilir.
Bol bol su tüketerek veya başka sıvılar alarak vücudun susuz kalmadığından emin olun. Migren aurasına kusmak eşlik ettiğinde vücuda su kazandırılması özellikle önemli olmaktadır.

Migren aurası sırasında, ağrı henüz başlamadan bir ağrı kesici alabilirsiniz. Asetominofen, ibuprofen ve aspirin tercih edebileceğiniz seçeneklerdir.

İlaç olarak triptan alın. Triptanlar kan damarlarını sınırlayarak migren sürecini durdurabilir ve migren öncesinde gelişen aura sırasında alınabilirler. Doktorunuza triptan ilaç almak konusunda danışabilirsiniz.

Öksürük otu (butterbur) veya koyungözü (feverfew) otlarını doktorunuza danıştıktan sonra uygun dozlarda kullanabilirsiniz. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan klinik araştırmalara göre bu iki bitki migrenleri durdurmakta veya önlemekte etkilidirler.

Ağrı kesici ilaçları migren sırasında gereğinden fazla kullanmak rebound baş ağrılarına yol açabileceğinden dikkatli olmanız önerilir. Bu ilaçlar tek bir haftada üç günden fazla kullanılmamalıdır.

22 Şub 2017 - 14:03 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber