Mevsimsel alerjide nasıl spor yapılır?

Mevsimsel alerji bildiğiniz gibi birçok günlük alışkanlığı etkiliyor. Bunlardan biri de açık havada spor yapma. Peki, mevsimsel alerjisi olanlar açık havada nasıl spor yapabilir?

MEVSİMSEL alerjiler yüzünden spor yapmak için salona tıkılmak zorunda değilsiniz. Biraz planlama ve biraz yaratıcılık sayesinde alerji belirtilerinden kaçınarak dışarda egzersiz yapmanız mümkün. Bunun için öncelikle alerjilerinizi tetikleyen maddeleri bilmeniz gerekmektedir. Sonrasında bu alerjenlerden mümkün mertebe kaçınarak spor programınızı yapabilirsiniz.

Alerjilerle açık havada spor yapmak için öncelikle tetikleyici maddeleri belirleyin. Bunun için doktorunuzla bazı testler yapmasıyla ilgili konuşmanız gerekecektir. Mevsimsel alerjilerin belirtileri arasında burnun akması, gözlerin sulanması, burnun tıkanması yer alır. Örneğin eğer küf sporlarına alerjiniz varsa, akşam saatlerinde veya sabahın erken saatlerinde egzersiz yapabilirsiniz. Güneş yükseldiğinde ve havayı ısıttığında, bitkilerdeki küf sporlarını havaya karıştırır, bu da alerjilerin tetiklenmesini kolaylaştırır.

Genel olarak polen seviyeleri kuru ve rüzgarlı günlerde daha yüksek olur. Ancak farklı bitkiler, ağaçlar ve otların gün içinde en çok poleni ürettikleri saatler değişebilmektedir.Eğer polen seviyeleri yüksekse ve dışarıda yapacağınız sporu ertelemeniz mümkün değilse alerji yönetimiyle ilgili başka adımlar atabilirsiniz.
Alerjilerle açık havada spor yapmak isteyen kişilerin alerji ilacı bulundurması yararlı olacaktır. Yatıştırıcı özelliği olmayan antihistamin etkili ilaçlar, aldıktan sonra spor yapmak için uygundurlar. Eğer belirtilerinizi kontrol altına almak için yeterliyse ve belirtiler haftanın sadece 2 veya 3 günü görülüyorsa, reçetesiz antihistamin ilaçları kullanabilirsiniz.

Eğer mevsimsel alerji belirtileriniz daha şiddetli ise steroid ilaçlar gibi reçeteli ilaçlar almanız gerekebilir. Bunlar alerji mevsimi başlamadan önce, vücudun bağışıklık sistemi tepkisini azaltmak için alınınca en etkili olmaktadırlar.

Alerjilerle açık havada spor yapmak için ilaçlarınızı almanın yanında başka olası önlemler de mevcuttur. Öncelikle rüzgardan kaçınmaya çalışın. Kendi açık hava spor salonunuzu oluşturmak rüzgar tünellerinden kaçınmak için faydalı olabilir. Ayrıca yüzme gibi spor dallarını da deneyebilirsiniz. Esnekliğe odaklanmaya çalışın.

Koşu gibi sürekli yer değiştirdiğiniz sporlar polenlere rastlama olasılığınızı artırırken, rüzgarlı olmayan bir bölgede esneme hareketleri, yoga, pilates yapmak alerjilerin tetiklenmesini önleyebilir. Bölgedeki polen sayımlarını öğrenerek en az oldukları saatlerde dışarı çıkmaya özen gösterin.

Ayrıca spor yaptıktan sonra temizlenmeyi unutmayın. Islak mendilleri, göz damlalarını, burun spreylerini arabada veya spor çantasında bulundurmak vücuda yapışan polenleri uzaklaştırmak için etkili olurlar.

22 Şub 2017 - 14:05 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber