Meme kanseri artık erken yakalıyor

Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, Türkiye'de meme kanserine yakalanma yaşının giderek düştüğünü açıkladı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, yaptığı açıklamada, kadınlarda en çok rastlanan kanser türünün meme kanseri olduğunu, Türkiye'de her 10 kadından 1'inin bu kansere yakalanma riskinin bulunduğunu belirtti. Hollywood yıldızı Angelina Jolie'nin BRCA1 VE BRCA2 taramasının yapıldığını ve meme kanserine yatkınlık görüldüğünü söyleyen Ayfer Haydaroğlu, "Türkiye'de çok yaygın değil ama gelişmiş ülkelerde bu genetik testler sıklıkla yapılıyor. Eğer risk varsa meme alınıyor. Angelina Jolie her iki memesini de aldırdı. Ameliyat olunca sanılmasın ki hasta memesiz kalıyor, ameliyat olduğu bile belli olmuyor" dedi.
Ameliyatlar sırasında meme başının korunduğunu anlatan Haydaroğlu, "Memenin içi boşaltılıyor ve onun yerine protezler yerleştiriliyor. Uzuv kaybı söz konusu olmuyor, hatta eskisinden güzel bile olabiliyor. Ancak genç bir kadın ise çocuğunu emziremiyor. Belirli yaşan gelen ve çocuğunu büyütenler için ise sakınca yok. Meme kanserinden korunmak için her kadının tarama testleri yaptırması gerekiyor" diye konuştu. Meme kanserine giderek daha genç yaşlarda rastladıklarına işaret eden Haydaroğlu, 10 yıl önce meme kanserine 50 yaşın üstünde daha sık rastladıklarını, bugün ise 40-50 yaş aralığının bu kanser türüne daha sık yakalandığını anlattı. Meme kanseri tedavisi gören 24 yaşında hastasının da olduğunu dile getiren Ayfer Haydaroğlu, "Geçmişte 9 yaşında bir hastamız da oldu ama çok az rastlanıyor. Meme kanseri 40'lardan sonra da fazla görülüyor" diye konuştu.

#

17 May 2013 - 11:35 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber