Maden suyu tüketmeyi sevenler dikkat!

Maden suyu direkt kaynaktan tüketilmemeliMaden suyunun direkt kaynaktan tüketilmesi sağlıklı bulunmuyor

KARADENİZ

Teknik Üniversitesi (KTÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Topbaş, dışarıdan mineral alma açısından son derece önemli olan maden sularının direkt kaynaktan değil, Sağlık Bakanlığı'nın yetkilendirdiği laboratuvarlarda incelendikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Topbaş, yaptığı açıklamada, maden sularının sevilen ve tüketilen ürünler listesinde yer aldığını anlattı.

İnsan vücudunun suyu sadece hidrojen ve oksijen olarak almadığını belirten Topbaş, "Su içerken hidrojen ve oksijen dışında birçok kimyasal maddeyi de birlikte alıyoruz. Maden suları da içerisinde belirli limitleri bulundurması ve dışarıdan mineral alınması açısından tercih edilen önemli kaynaklardandır" dedi.

Topbaş, maden sularının her gün tercih edilebileceğini ifade ederek, hipertansiyon sorunu ya da böbrek fonksiyonlarında bozukluk olmayan vatandaşların günde bir ya da iki şişe maden suyunu rahatlıkla tüketebileceğini dile getirdi.

Maden suyu tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar olduğuna işaret eden Topbaş, "Türkiye önemli maden suyu kaynaklarına sahip bir ülkedir. O nedenle kaynaktan maden suyu tüketirken dikkatli davranılmalı ve kontrol altında tüketilmelidir" diye konuştu.

"Köylerde, yaylalarda ve dağlarda akan maden suları tüketilmemeli"

Prof. Dr. Topbaş, kaynaktan alınacak maden suyunun mutlaka incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kaynak sularının mutlaka analizleri yapılarak, özellikle radyoaktivite ve kimyasal açıdan değerlendirilmesi gerekiyor. Kaynaktan akan maden sularının hangi maddeleri ne düzeyde içerdiğini ve radyoaktivitesinin olup olmadığını bilmiyoruz. Sağlık için köylerde, yaylalarda ve dağlarda akan maden sularının tüketilmemesini arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kontrolsüz maden suyu tüketiminin sağlığa yarardan çok zarar verebileceğine dikkati çeken Topbaş, şunları kaydetti: 

"O nedenle tüketilecek maden sularının, Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği laboratuvarlarda incelenmesi gerekir. Maden suları içerisinde niteliğine bağlı olarak cıva, kurşun ve arsenik gibi maddeler bulundurabilir. Bu tür maddeler de insan vücudu için tehlikeli maddelerdir. Bunun dışında içerisindeki kalsiyum miktarı da önemlidir. Maden suyunun içerisindeki kalsiyum miktarının fazla olması ve radyoaktivitesi olması da insanların sağlığına zarar verebilir."

Topbaş, Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği laboratuvarlarda incelendikten sonra belirlenen limitlerde olan ve yasak maddeleri içermeyen maden sularının güvenle tüketilebileceğini de sözlerine ekledi.

15 Ara 2014 - 18:15 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber