Kurbanlık hayvanlarda hastalık uyarısı!

Kurban kesecek olanlar kesim planları üzerinde kafa yorarken, uzmanlar da her yıl olduğu gibi kurbanların hijyenik ortamlarda kesilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor

KURBANkesecek olanlar kesim planları üzerinde kafa yorarken, uzmanlar da her yıl olduğu gibi kurbanların hijyenik ortamlarda kesilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü gerekli hijyenik ortamların sağlanmadığı yerlerde kesilen kurbanlıklar, ciddi hastalıkları beraberinde getiriyor.
 
Araştırmalara göre Kurban Bayramı dönemlerinde hayvan kesimlerine bağlı bulaşıcı hastalıkların oluşma oranında yüzde 30 artış görülüyor. Uygunsuz şartlarda kesilen kurbanlar bazı hastalıkların oluşmasına yol açabiliyor. Bunların başında ise özellikle hayvanlardan insanlara geçebilen zoonos hastalıkları geliyor. Ayrıca hijyen kurallarına uyulmadan kesilen kurbanlıklar şarbon, tüberküloz, hidatik gibi hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor. 
 
Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlatan Central Hospital’dan Dahiliye Uzmanı Dr. Salim Bereket, özellikle zonoos hastalığına karşı uyardı. 
 
Kurban kesimi konusunda yapılması gereken en önemli şeyin, hayvanın satın alınırken gerekli sağlık kontrollerinden geçip geçmediğini araştırmak olduğunu belirten Dr. Bereket, şu değerlendirmelerde bulundu: 
 
“Kurbanlığın uzman bir veteriner kontrolünden geçmesi büyük önem taşır. Gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan kurbanlıklar ile oluşacak temas ise kişilere, kist, tüberküloz, kuduz, şarbon, hidatik, brusella, teniyoz ve toksoplazmozis gibi bulaşıcı hastalıkların geçmesine neden olabilir.
 
KAYNAĞININ BİLİNMESİ HASTALIĞI ÖNLEMEDE ÖNEMLİ BİR ADIM
Zonoos hastalıklarının önüne geçebilmek için hastalık kaynağının ve etkeninin bilinmesi şarttır. Hastalık bulaşmışsa tedavisi için, hastalığın bulaşma yolları araştırılmalıdır. Hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşan enfeksiyonlardan korunabilmek için hayvanlara yapılan ilaçlama ve aşı, iç-dış parazitler ile mücadelede önemli bir role sahiptir. Fakat kuduz gibi tedavisi yapılamayan zonoos hastalıkları için yalnızca özel olarak geliştirilen aşılar kullanılır.
 
BU BELİRTİLER GÖRÜLÜYORSA DİKKAT!
Hastalık taşıyan kurbanlık etini yiyen ya da ete temas eden kişi halsizlik, ateş, baş ağrısı, ishal ya da kabızlık, kilo kaybı ve gece terlemeleri gibi belirtiler yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır. Bilhassa gebeler için ciddi risk oluşturan toksoplazmozis enfeksiyonuna da çok dikkat edilmelidir. Bu hastalık, anne karnındaki bebeği dahi etkilerken, bebeğin beyin ve göz gibi organlarında ciddi hasarların oluşmasına yol açabilir. Hatta bu hastalık, düşüklere kadar varabilecek tablolara neden olabilir.
 
KURBANLIK HAYVANIN SAĞLIKLI OLMASI HİJYEN İÇİN YETERLİ DEĞİL
Kurban kesiminde hayvanların sağlıklı olması tek başına yeterli bir durum değildir. Besin kaynaklı 250’den fazla zehirlenme ve mikrobiyel hastalık mevcuttur. Bu tarz hastalıklar genellikle et ve et ürünlerinin tüketilmesi sonucu meydana gelir. Bu sebeple etleri keserken ve saklarken çok dikkatli olunmalıdır. Kesim yapılacak yer uygunsuz ve hijyen kurallarına uyumlu değilse kesim sırasında çevreye birçok mikroorganizma yayılabilir. Özellikle mantar-paraziter, viral ve bakteriyel hastalıklar kolaylıkla insana bulaşabilir. Bu hastalıklar genellikle et yenilirken, taşınırken veya hazırlanırken direkt olarak vücuda geçer. Bu nedenle etler hijyen kurallarına göre temizlenmelidir.

KURBAN KESİMİNDE ELLER VE GEREÇLER STERİL OLMALI
Et kesiminde kullanılan bıçak, satır gibi kesici aletlerin, kullanılan kapların ve kesim yapan kişilerin ellerinin steril olması oldukça mühimdir. Kesim yerinde mutlaka sıcak-soğuk su bulundurulmalı ve bu suların içme suyu kalitesinde olmasına dikkat edilmelidir. Etler büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde parçalara ayrılmalıdır. Bu ayrılan etler daha sonra temiz bir poşet veya yağlı kağıda sarılarak saklanabilir.

23 Ağu 2017 - 11:37 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber