Kışın neden daha çok kilo alıyoruz

Uzmanlara göre bunun 5 nedeni var. İşte kışın fazla kilo almamızın nedenleri:

VÜCUDUN ısısının korumaya çalışması görüntülenme: Kışın kilo almamızın en önemli nedeni, kış aylarında havaların soğumasıyla beraber vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için yemek yeme ihtiyacımızın artması. Biz üşüdükçe enerjiye olan gereksinimimiz artıyor, vücudumuz da artan enerji ihtiyacını besinlerden karşılamaya çalışıyor. Bunun sonucunda beyin “acıktım” sinyali veriyor. Fazla yemek yemenin önüne geçebilmek için her acıktığınızda su içebilirsiniz.

 

D vitamini eksikliği

: Güneş ışınlarından az yararlanma sonucu gelişen D vitamini eksikliği kilo almamızı tetikliyor. Normal koşullarda insan vücudunda bulunan D vitamininin yüzde 90-95’i güneş ışınlarının etkisiyle deride sentez ediliyor. Kış günlerinde 25 dakika, sıcak yaz günlerinde 15-20 dakika, güneş kremi sürmeden güneşe maruz kalmamız gerekiyor. Yağda çözünen D vitaminini en iyi içeren gıdalar ise balık, balık yağı, karaciğer, peynir, yumurta sarısı ve süt ve süt ürünleridir.

 

Mutsuzluk hali

: Kış mevsiminde güneş ışınlarının azalması bizi mutsuzluğa itiyor, özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde depresyonu tetikleyebiliyor. Biz de kendimizi daha iyi hissedebilmenin çözümünü genellikle tatlı ve hamurlu gıdalarda buluyoruz, özellikle de akşam saatlerinde. Metabolizma hızının düştüğü akşam saatlerinde yediklerimiz vücutta depolandığı için de kilo artışı kaçınılmaz hale geliyor.

 

Gece atıştırmaları

: Akşam saatlerinde fazla yenen yemek, kan şekerinin düşmesine, bunun sonucunda da gece acıkmamıza yol açabiliyor. Gece açlığınızı bastırmak için yağlı ve kalorili besinler yerine 1 avuç sade beyaz veya sarı leblebiyi tercih edebilirsiniz.

 

Hareketin azalması

: Soğuk havalarda; egzersiz yapma isteğimizin sıcak ortamlarda zaman geçirme ve atıştırmaya dönüşmesi, önemli bir sorun halini alıyor. Hareketsizlik nedeniyle harcadığımızdan daha fazla enerji alımı nedeniyle kilo alıyoruz.

31 Oca 2016 - 10:37 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber