Kalp hastaları için oruç uyarısı!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Toptancı, kalp hastalarının tedavi durumları değerlendirilerek oruç tutup tutamayacaklarına karar verilmesi gerektiğini söyledi

DR. Toptancı, son bir yıl içinde kalp krizi veya kalp ameliyatı geçirenlerin ve stent takılan kalp hastalarının oruç tutmalarını tavsiye etmediklerini söyledi.
 
Ramazan ayında "Kalp hastaları oruç tutabilirler mi?" sorusuyla sık sık karşılaştıklarını belirten Konak Kardiyoloji Tıp Merkezinde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Toptancı, "Kalp hastalarının tedavi durumlarına göre oruç tutup tutamayacaklarının karar verilmesi gerekiyor. Hangi kalp hastaları oruç tutar, hangileri tutamaz; kalp hastalığının şiddetine göre değişmektedir. Kalp hastalıkları dediğimizde kalp kapak hastalıkları, ritm bozuklukları, kalp damar darlıkları mevcut olan hastalar, kalp yetersizliği hastaları ve kalp pili mevcut hastalar akla gelir. Kalp yetmezliğindeki sıkıntılar iftar ve sahurda fazla tuz ve su tüketimine bağlı olarak kalbin yükünün artması ve hastanın kalp yetersizliğinde kötüleşme olmasıdır. Bu nedenle orta ve ileri evre kalp yetersizliği hastalarına, yüksek doz idrar söktürücü ilaç kullananlara oruç tutmaları tavsiye edilmez. Hafif düzeyde kalp yetersizliği olanlarda ise doktorlarının değerlendirmesi sonrası oruç tutmaya uygun olup olmadıklarına karar verilmelidir. Bunun dışında sık olarak acil ünitesine başvurmuş veya hastaneye yatırılarak tedavi görmüş olanların da oruç tutmaları sakıncalıdır” dedi.
 
"Sigarayı bırakmak için en uygun zaman"
 
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle en çok endişe edilen durumun oruç sırasındaki sıvı elektrolit kaybı ve pıhtılaşmaya meyil oluşması olduğunu belirten Toptancı, şöyle devam etti: 
 
  "Kişilerin yaşı, ek hastalıkları, bir işte çalışması ve hatta çalışanların bile kendi aralarında işin yoğunluğu, çalıştığı ortamın sıcaklığı, iş sırasında güneşe maruziyeti veya işin vardiyalı olup olmamasına göre sıvı kayıp miktarı değişmektedir. Ramazan ayı aslında organlarımızı dinlendiren, ruhsal ve bedensel toksinlerden arınmamızı sağlayan bir aydır. Bu fırsatı değerlendirerek bedenimizin oruçtan yararlanmasını sağlamamız mümkün olabilir. Ramazan sofralarını ziyafet sofralarına dönüştürmek yerine dengeli bir beslenme düzeni kurmak gereklidir. Acil servislere başvurular genellikle iftar yemeğinden sonra olmaktadır. Ayrıca Ramazan sigarayı bırakmak için de uygun bir zamandır."
 
"Doktordan onay almalılar"
 
  "Kalp yetersizliği hastası olup oruç tutmak isteyenler mutlaka son hastalık kontrollerini yaptırıp doktorlarından onay almalıdır" diyen Toptancı, şunları söyledi: 
 
“Öncelikle son bir yıl içinde kalp krizi veya kalp ameliyatı geçirenlerin ve stent takılanların oruç tutması tavsiye edilmez. Kalp hastalığına eşlik eden böbrek yetmezliği olanlar veya insülin gerektiren şeker hastalığı olanlar kontrolsüz tansiyonu olanlara da oruç tavsiye edilmez. Koroner damar hastalığı tedavi edilmemiş kişiler için ise oruç tahmin edileceği gibi sakıncalıdır.”
 
Kalp kapak hastaları için de önerilerde bulanan Dr. Toptancı, “İleri düzey kapak darlıkları olan hastalarda ve ileri düzey kapak yetersizliklerine bağlı kalp boyutlarında artışın olduğu, kalp yetersizliği gelişmiş hastaların oruç tutmaları tavsiye edilmez. Bunun dışında hafif ve orta düzey kapak hastaları, eşlik eden başka hastalıkları yoksa doktorlarına danışarak oruçlarını tutabilirler. Kalp kapağı ameliyatı geçirmiş, protez kapağı olan kişilerde ise en önemli iki husustan birincisi kapağın görev yapması için hayati önem taşıyan kan sulandırıcı kullanımı ve bu ilacın metabolizma değişimiyle besinlerdeki değişimle etkileneceğinin bilinmesi, susuz kalmanın pıhtılaşmayı arttıracağının bilinmesi ve risklerin ve alınacak önlemlerin buna göre hesap edilmesidir. Bu nedenle doktor kontrol ve takibi çok önemlidir. İkincisi ise hastanın kalp operasyonunu kalbin fonksiyonları bozulmadan önce mi yoksa sonra mı olup olmadığının yani eşlik eden kalp yetersizliği varlığının bilinmesidir. Kalp yetersizliği varsa oruç tutamazlar. Metal protez kapaklı hastaların oruç tutması da sakıncalıdır” diye konuştu.

28 May 2017 - 12:35 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber