Kadın yaş ortalaması 90'ı geçen ilk ülke olacak!

Nüfus projeksiyonlarına göre 2030 yılında ülkedeki kadınların yaş ortalaması 90'ı geçecek

EĞER tahminler doğru çıkarsa Kore, kadınlarda yaş ortalaması beklentisi 90'ı geçen ilk ülke olacak.
Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Imperial College London ve Dünya Sağlık Örgütü 35 ülkede yaşam beklentisini analiz etti. Kadınlar ve erkekler arasındaki ortalama yaşam süresi farkının 2030 yılına kadar bütün ülkelerde azalacağı tespit edildi. 
Araştırmacılar Güney Kore'de 2030 yılına kadar kadınlarda ortalama yaşam beklentisinin 90'ı aşacağını tespit etti. Eğer tahminler gerçekleşirse Kore kadınlarda ortalama yaşam beklentisinin 90'ı aştığı ilk ülke ünvanını elde edecek. Araştırma ekibinden Profesör, Majid Ezzati, "Güney Kore birçok şeyi doğru yaptı. Şu anda obezite oranı dünyada en düşük olan ülkelerden biri ve hipertansiyonla mücadelede çok başarılılar" açıklamasını yaptı.  
JAPONYA TAHTINDAN OLUYOR
Veriler ayrıca uzun yaşam ülkesi olarak bilinen Japonya'nın tahtını kaybedeceğini de gösteriyor. Rapora göre Japonya kadınlarda ortalama yaşam beklentisi sıralamasında 2030 yılına kadar Güney Kore ve Japonya'nın gerisine düşecek. Ayrıca erkeklerde dördüncü sırada olan Japonya yine gerileyerek 11. sıraya kendine yer bulacak.  
ABD GERİLERE DÜŞÜYOR 
Japonya gibi ABD de aynı konuda gerilere düşüyor. 2030 yılında ülkedeki ortalama yaşam beklentisinin kadınlarda 83, erkeklerde 80 olacağı tahmin ediliyor. Bu rakamlar ABD'yi Meksika'daki seviyeye indirecek. Daha önceki raporlar Amerikalıların uzamayı bıraktığını gösteriyordu. Uzmanlar bu durumu beslenme düzeninin kötüleşmesiyle açıklamaya çalışıyorlardı. Ülke sağlık sigortasının pahalı olması da yaşam beklentisini düşüren sebepler arasında.  
ERKEKLER ARAYI KAPATIYOR 
Ortalama yaşam beklentisi verilerine göre erkekler, kadınlardan hep daha az yaşıyordu. Ancak yeni raporlar ilerleyen yıllarda aradaki farkın azalacağını gösteriyor. Profesör Ezzati, "Erkekler geleneksel olarak sağlıksız bir yaşam biçimine sahipler bu nedenle yaşam beklentileri de daha düşük oluyor. Sigara kullanıp, çok fazla alkol tüketiyorlar ayrıca trafik kazalarında ve cinayetlerde hayatlarını kaybetmeye daha yatkınlar. Ancak kadınların ve erkeklerin yaşam biçimleri gittikçe birbirine benziyor bu da ortalama ömürlerinin de aynı yönde ilerlemesine neden oluyor" şeklinde konuştu.  
Toplamda 21 ayrı model üzerinden hesaplanan ortalama ömür beklentisi, dünya geneline etki edecek bir olay olmadığında ya da örneğin bütün kanserileri tedavi edebilecek bir aşı geliştirilmediğinde gerçekleşmesi muhtemel kabul ediliyor.

23 Şub 2017 - 10:57 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber