Kadavradan organ bağışında düşüş

Türkiye'de 2005 yılında yüzde 75 olan kadavradan organ bağışının 2012'de yüzde 23'e gerilediği, bunun ciddi bir tehlike oluşturduğu bildirildi.

Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, yaptığı açıklamada, yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen hastaların organlarının, yakınları tarafından başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesi şeklinde tanımlanan organ bağışı oranlarında düşüş yaşandığını söyledi. Özellikle son 8 yıldır hızlı bir şekilde gerçekleşen düşünün kendilerini korkuttuğunu dile getiren Kahveci, Türkiye'de 2005 yılında yüzde 75 olan kadavradan organ bağışının 2012 yılında yüzde 23'e kadar gerilediğini kaydetti. Bu oranın Türkiye açısından ciddi tehlike oluşturduğuna işaret eden Kahveci, Avrupa'da ise bu oranın yüzde 85 olduğuna dikkati çekti. Düşüşün nedenlerinin tespiti için ülke genelinde ölen yakınlarının organlarını bağışlamayan 316 aile ile görüştüklerini anlatan Kahveci, "Bağış yapılmamasında ilk sırada dini nedenler, ikinci sırada ise vücut yapısının değişeceği endişesi bulunuyor" dedi. Çalışmada görüşülenlerden yüzde 15'inin organları dini nedenlerden bağışlamadığını ifade eden Kahveci, Diyanet İşleri Başkanlığının 1980 yılında organ bağışı ve nakline onay verdiğini, dinen bir sıkıntı bulunmadığı yönünde telkinde bulunduğunu söyledi. Vücut yapısında bozulma endişesi taşıyanların oranının ise yüzde 10 seviyesinde olduğunu belirten Kahveci, "Bu oran ciddi derecede organ bağışı azlığı yaşanan Türkiye'de son derece yüksek. Ölen kişiden normal ameliyat tekniğiyle organlar alındıktan sonra aynı özenle vücudu kapatılır. Dolayısıyla normal ameliyathane teknikleriyle yapılan bu işlemde vücudun parçalanması gibi bir endişe tamamen yersizdir" diye konuştu. İnsanların bu konuda doğru bilinçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Kahveci, organı alınan insanda mide ameliyatı yapılmış gibi bir iz olabileceğini kaydetti.

AVRUPA ÜLKELERİYLE KARŞILAŞTIRDI
Avrupa Birliği ülkelerinde kamuoyu araştırmalarından sorumlu kurum Eurobarometre'nin organ bağışı konusunda yaptığı araştırmalarından bahseden Kahveci, Türkiye'deki organ bağışı rakamları ile Avrupa'daki ülkelerde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarını değerlendirdi.
Kahveci, organ bağışı konusunda dini hassasiyetin Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 7 olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği ülkelerinde organ bağışında bulunmayan insanlarda en fazla sisteme güvensizliğin etkili olduğunu vurgulayan Kahveci, bu oranın yüzde 25 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. Türkiye'de ise sisteme güvensizlik gibi bir sorun yaşanmadığını söyleyen Kahveci, "Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde organ bağışına ret kararı veren insanların önemli bölümü sisteme güvenmediklerini ifade ediyor. Ülkemizde ise sisteme güvensizlik diye bir durum yok. Bu durum, Türkiye'de kadavradan organ dağılım sisteminin son derece adaletli ve şeffaf şekilde yapıldığını gösteriyor" diye konuştu. Kahveci, Avrupa Birliği ülkelerinde organ bağışında bulunmayan insanlarda vücut yapısının bozulacağı yönünde endişe taşıyanların oranının ise yüzde 21 olduğunu belirtti.

ORGAN BAĞIŞINDA BULUNANLARIN İSTEKLERİ KARŞILANIYOR
Kahveci, organ bağışının artmasına yönelik bölgesel ve iller bazında koordinatörler tarafından çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti: "İnsanların yanlış algılarını düzeltmek, organ bağışını teşvik etmek, doğru bilgilendirmek konularında farklı kurumlarla işbirliği halinde aktiviteler yapılıyor. Ölen yakınının organlarını bağışlayan bazı aileler, hastane yönetimlerinden cenazelerinin nakli konusunda yardım istiyor. Bu son derece insani bir talep. Organ nakli koordinatörleri böyle bir durumda derneğimizle temasa geçtiklerinde gerek kendi kaynaklarımızla gerekse ilişkilerimizle cenazelerin nakillerini gerçekleştiriyoruz. Böylece organların bağışlanmasını ve başka hastalara umut olmasını sağlıyoruz."

#

16 Nis 2013 - 11:21 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber