Hava durumu psikolojinizi bozabilir

Bahar aylarını yaşadığımız şu günlerde mevsimsel geçişlerin insanları olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Psikolog Öcalan, “Mevsim değişimleri, insan psikolojisini doğrudan etkiliyor” dedi

ANTALYA Kamu Hastaneler Birliği’ne (AKHB) bağlı Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi Psikologu Nejla Öcalan, aşırı stresli, heyecanlı ve sinirli kişilerin mevsim geçişlerinde kendilerini fiziksel olarak daha güçsüz hissettiklerini belirtti. Psikolog Öcalan, “Yapılan araştırmalara göre, hava durumunun insan psikolojisi üzerinde etkisi olduğu görülüyor. Birçok kişi güneşli günlerde daha enerjik, daha mutlu, kendini daha pozitif hissederken, düşük kalorili yiyecekleri tercih ettiği gözlenmiştir. Özellikle serotonin hormonu seviyesi gün ışığı ile birlikte artmaktadır. Serotonin hormonu bizim psikolojimizi dengeleyen, zindelik, mutluluk ve canlılık hissi veren, rüya döngümüzün düzenlenmesine yardımcı olan, dikkatimizi toplamamızı destekleyen, beyinde hücreler arası etkileşimi sağlayan kimyasal bir maddedir.
'SEROTONİN DENGESİ ÇOK ÖNEMLİ'
Serotonin eksikliğinde kişide yorgunluk ve çekingen ruh hali, mutsuzluk, kaygıda artma ve uyku sorunları ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden serotonin seviyesinin dengede olması psikolojik ve fizyolojik açıdan oldukça önemlidir. Karanlık gülerde ise kişilerin daha karamsar, isteksiz, yorgun, içe dönük bir ruh hali içerisinde oldukları ve daha yüksek kalorili ürünleri tercih ettikleri gözlenmiştir. Havadaki ani değişiklikler insanlar üzerinde depresyon, aşırı duygusallık hassasiyet ya da çatışmaya eğilimli olma durumunu doğurmaktadır. Bahar aylarını yaşadığımız şu günlerde etrafımızda halsiz, yorgun, baş ve eklem ağrıları olan, uykuya dalmada veya aşırı uyku hali sorunlarına sahip, iş yapmada güçlük çeken birçok insanla karşılaşmaktayız. Sizler de kendinizi böyle hissediyorsanız bahar yorgunluğu yaşamakta olabilirsiniz. Bireylerin egzersiz ve düzenli yürüyüş yapmalarını, gün ışığında zaman geçirmelerini, stres yaşanan durumlarda kötü olaylardan mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışmalarını tavsiye ediyoruz.
'HER İNSANDA FARKLI ALGILANIR'
Bu sürecin kolay atlatılabilmesi için ise kişilerin vitaminler açısından zengin yiyecekler tüketmesi, alkol ve sigara tüketimini azaltması gerekmektedir. Mevsim değişiklikleri her insanda farklı etkiler yaratır. Bazı insanlar bu durumdan etkilenmezken bazıları ise psikolojik ve fizyolojik sorunlar yaşayabilir. Aşırı stresli, heyecanlı ve sinirli kişiler mevsim geçişlerinde kendilerini fiziksel olarak daha güçsüz hissederler. Bunun sonucunda da vücutları daha çabuk tepki gösterir ve hastalanmaya daha müsait olurlar. Kronik hastalığı olan kişilerin ise mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemi daha zayıf olur. Bu nedenle diğer insanlara göre hava değişimlerinden daha çabuk etkilenirler. Aynı durum yaşlılar, hamileler ve çocuklar için de geçerlidir” dedi.

28 Nis 2017 - 22:16 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber