Hamilelikte buna dikkat!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jin. Op. Dr. Adli Karaman, hamilelik süresi boyunca anne adaylarına rahatsızlık veren pek çok yakınmanın ortaya çıkabileceğini belirterek, “Bunlardan biri bulantı ve kusmadır. Hele ki bu kusmalar abartıya kaçmaya başladıysa dikkat etmelisiniz” dedi

OP.

Dr. Adli Şadi Karaman, gebelikte artan progesteron olmak üzere bazı hormonların mide adalesinin yavaş çalışmasına neden olduğunu ifade ederek, “6. aydan sonra büyüyen uterusun mideyi yukarı itmesi ve sıkıştırması sonucu gebelikte bazı mide şikayetleri ortaya çıkabilmektedir. Bunların başlıcaları şunlardır: Mide yanması, mide ekşimesi, midenin yavaş boşalması, karında gaz hissi, reflü denen mide üstünde yanma ve ağıza su ve gıdanın geri gelmesi, ülserli hastalarda ülserin alevlenmesi, bulantı ve kusmalar.” diye konuştu.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Op. Dr. Adli Şadi Karaman, “Gebelikte sıklıkla 4. haftada başlayan bulantı ve kusmalar, genellikle sabahları ortaya çıkmakta ve 12. haftaya kadar sürebilmektedir. Tüm gebeliklerde ortalama yüzde 50-55 düzeyinde bulantı ve kusma ortaya çıkmakta ve bunların büyük bir çoğunluğu basit önlemler, diyet ve bazen de ayaktan alınan ilaçlarla geçmektedir. Ancak bu vakaların yüzde 0.5-2 lık bir kısmında ise tablo çok ağır seyredebilmektedir. Ağır Gebelik Bulantı ve Kusmaları denen bu hastalık grubunda (Hiperemezis Gravidorum ) hastalar hiçbir şey yiyip içememekte, ne yerlerse şiddetli kasılmalarla kusmaktadırlar. Aşırı halsizlik, dermansızlık, kilo kaybı ortaya çıkmakta sıvı ve elektolit kayıpları nedeni ile bayılmalar görülebilmektedir. Bu hastaların ayaktan ilaçlarla ve basit tedbirlerle tedavileri mümkün değildir mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilmeleri gerekmektedir.” dedi.

Gebelik bulantı ve kusmalarına genellikle, gebelikte aşırı yükselen beta hCG ve estriol hormonunun sebep olduğunu kaydeden Karaman, “Bazı kişilerde hormonlara karşı aşırı duyarlılıkta olabilmektedir. Yükselen hormonlar rahimde kasılmaya, mide ve barsaklardaki düz adalelerde de gevşemeye yol açarak, beyindeki bulantı ve kusma merkezini uyarmakta ve böylece hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın psikolojik nedenlerle de ortaya çıkabileceği iddia edilmektedir. Hafif gebelik bulantı ve kusmaları genellikle basit tedbirler, özel diyetler ve bazı ilaçlarla ayaktan kolayca tedavi edilebilirler. Buna karşılık Ağır Gebelik Bulantı ve Kusmaları ise son derece tehlikeli bir durumdur. Hasta mutlaka hastaneye yatırılmalıdır. Aşırı sıvı ve elektrolit kayıpları, annede ağır karaciğer, böbrek bozukluklarına ve bebekte gelişme geriliklerine sebep olabilmektedir. Hafif Bulantı ve Kusmalar: Bu hastalar az ve sık sık yemek yemeli ve kuru ve tuzlu gıdaları tercih etmelidirler. Yağlı ve kokulu gıdalardan uzak durmaları faydalı olur. Bazı vakalarda hafif antiemetikler ve B6 vitamin preparatları kullanılabilmektedir. Aşırı Gebelik Bulantı ve Kusmaları ( Hiperemezis Gravidorum ) bu hastalar mutlaka hastaneye yatırılmalıdır. İdrarda Keton (Aseton) varsa tablo daha da ağırdır. Bu hastalara ağızdan gıdalar önce kesilir. Damar yolu ile dengeli ekektrolit sıvıları ve aminoasit solüsyonları verilir. Vücudun enerji, protein ve elektrolit ihtiyacı serumlarla karşılanır. Daha sonra bulantı ve kusmalar durunca azar azar kuru gıdalar ağızdan verilmeye başlanır, yavaş yavaş artırılarak hasta kusmadan yemeye başlayınca taburcu edilir. Aşırı Gebelik Kusmasına Karşı Alınacak Tedbirler: Az ve sık öğünler halinde yemek yemek, kuru ve tuzlu şeyler tercih etmek, yağlı ve kokulu yiyeceklerden ve kokulardan uzak durmak, sabahları yataktan yavaş kalkmak (bulantı, kusma merkezi daha az uyarılır), besinlerde protein ve karbonhidrat tercih etmek, mide kazınınca tuzlu bisküvi, kraker atıştırmak, su bulantı yapıyorsa tuzlu ayran ve maden suyu içmek, taze meyve ve sebze tüketmek, stresli ortamlardan uzak durmak, sigara ve alkol içmemek, gece yatmadan önce şekerli, çikolatalı gıda tüketmemek, aşırı çay ve kahve içmemek şeklinde sayılabilir.” diye konuştu.

02 Şub 2015 - 13:55 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber