Gözlerinizi ovuşturmadan önce bir kez daha düşünün!

Gözlerimiz kaşındığında, uykulu veya stresli olduğumuzda gözlerimizi ovuştururuz. Ancak gözleri ovuşturmak gibi basit bir hareket körlüğe kadar gidebilecek tehlikeler doğurabilir

GÖZLERİNİZİ ovuşturduğunuzda göz çevresinde bulunan hassas dokuya çok fazla baskı yapıyorsunuz. Bu şekilde cildinize zarar verebilir, cildinizin genç ve sıkı görünmesini sağlayan kolajen yapısını bozabilirsiniz. Ayrıca derinin altındaki ince ve hassas damarlara zarar vererek şişliği ve siyah halkaları tetikleyebilirsiniz.

Göz yüzeyini çizebilir
 
Gözünüzde kirpik veya bir kum tanesi varsa ovalamak için iki kez düşünün. Ovuşturmak geçici olarak kaşıntıyı rahatlatabilir veya yabancı maddenin çıkmasını sağlayabilir ancak bu hareket aynı zamanda korneanızın veya göz yüzeyinizin çizilmesine neden olabilir. Temiz ve ılık suyla gözü yıkamak daha iyi bir tercih olacaktır.

Görme bozukluğuna neden olabilir
 
Yaşlandıkça ne olursa olsun görme yeteneğiniz zayıflar. Gözleri ovuşturmak bu süreci hızlandırabilir çünkü korneanızın şekil değiştirmesine neden olabilir. Keratokonus olarak adlandırılan bu problem ışığın gözlerinize farklı gelmesine yol açar.

Görme kaybını tetikler
 
Gözlerinizi ovuşturmanın gözlerinizdeki baskıyı arttırdığından bahsettik. Bu durum bütün vücudu rahatlatabilir ancak zamanla fazla baskı gözün arka kısmına kan akışını bozabilir. Böylece glokom gibi kalıcı görme kaybıyla sonuçlanan hastalıklar görülebilir.

Ellerinizdeki mikroplar gözlerinize taşınır
 
Elleriniz baktığınızda temiz görünebilir ancak mikropları göremezsiniz. Ellerinizi gözlerinize ve göz çevrenize götürdüğünüzde mikroorganizmaları gözlerinize taşıyarak konjonktivit gibi hastalıklara neden olabilirsiniz.

22 Şub 2017 - 14:11 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber