Gebelikte gıda takviyesi önemli!

Prof. Dr. Cansun Demir, hamile beslenmesinin ve gıda takviyelerinin önemine değindi

GEBELİKsüresince magnezyum, demir, omega-3, kalsiyum, iyot, folik asit ve çinko eksikliğinin neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat çeken TJOD 2. Başkanı Prof. Demir, bu eksikliklerin hem anne adayı hem de bebek açısından riskli sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
 
15. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresinde konuşan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, hamile beslenmesinin ve gıda takviyelerinin önemine değindi. 
 
Gebelik kramplarının önlenmesinde magnezyumun önemli rol oynadığını aktaran Prof. Demir, kalsiyum ve magnezyum eksikliğinin krampların yanı sıra hipertansiyon da sebep olabildiğini vurguladı, “Gebe kadınların kalsiyum ve magnezyum ilavesi almalarında fayda var. Bu nedenle hastalarımıza kalsiyum ve magnezyum içeren ilaçları multivitamin şeklinde öneriyoruz” dedi.
 
“FOLİK ASİT, YARIK DUDAK VE YARIK DAMAK SORUNLARINI ÖNLÜYOR” 
Türkiye’deki kadınların %52’sinde demir eksikliği olduğunu aktaran ve “Gebelerin mutlaka demir tedavisi alması lazım” diyen Jinekoloji uzmanı, folik asitin de önemli bir destek olduğunu söyledi. 
 
Prof. Demir’in ifadesine göre, hamile kalmadan 3 ay önce başlanması gereken folik asit; nöral tüp defekti, konjenital kalp hastalıkları, yarık dudak ve yarık damak gibi sorunları ciddi oranda azaltıyor.
Güneş ülkesi olmasına rağmen Türkiye’de yaşayan kadınların yeterince güneşten faydalanamadıklarını aktaran Dr. Demir, bu nedenle ülkemizde D vitamini eksikliğine bağlı sorunların yaşandığına vurgu yaptı. 
 
OMEGA -3 BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ ETKİLER Mİ?
 
Prof. Demir’in verdiği bilgiye göre, gebelikte kullanılan Omega-3, bebeğin beyin ve göz gelişiminde önemli etkiye sahip. Yanı sıra doğum sonrası depresyonu ciddi oranda azalttığı için omega 3 eksikliğinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Çinko ve iyot yetersizliği de önemli problemlere yol açabilecek konular arasında. 
YAŞLILIK YILLARINIZI DÜŞÜNÜN, ÖNLEMİNİZİ ALIN
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kadın ortalama yaşının 79,4 olduğunu kaydeden Dr. Demir, yaş artıkça yaşam kalitesinin azaldığını, yaşam kalitesini düşüren sebeplerden birinin de idrar kontrol mekanizmalarının yeterli fonksiyon görmemesi olduğunu söyledi. 
 
Kongrede, yaşlanan kadının yaşam kalitesinin azalmasını engellemek için bir tartışma yapıldığını aktaran Demir, “Bu tartışmalardan, ‘yaşlılık yıllarını düşünerek önlemleri yıllar öncesinden alarak kadınlarımızı bilinçli yaşlandırmalıyız’ sonucu çıktı” diye konuştu.
 
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TAKİP NEDEN ÖNEMLİ? 
İdrar kontrolünü sağlayan pelvik taban kaslarının nasıl güçlendirileceğinin kadınlara genç yaşlarda anlatılması gerektiğinin altını çizen TJOD 2. başkanının dikkat çektiği bir diğer nokta ise kişiselleştirilmiş takip yöntemleri oldu. 
 
Jinekolojik kanserlerin yaşla birlikte arttığı gerçeğinden yola çıkan Prof. Demir, “Kişiselleştirilmiş genetik risk belirleme yöntemlerini anlatmalı ve kadınlarımızı bu risklere uygun takip protokollerine yönlendirmeliyiz. Gerekli durumlarda risk azaltıcı operasyonlar yapmak, rutin kontrolleri sıklaştırmak ve kapsamını genişletmek gibi kişiselleştirilmiş takip yöntemleri önermeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

22 May 2017 - 12:56 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber