Erkeklerde risk daha fazla

Kalp krizi riski kadınlara göre erkeklerde daha fazla

KARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, özellikle genç hastaların kalp krizlerine hazırlıksız yakalandıkları için ani ölümlerin daha sık görüldüğünü ve genç erkeklerin, genç kadınlara göre daha fazla risk altında olduğunu ifade etti.

Seyfeli, yaptığı yazılı açıklamada, sağlıksız beslenme, stres, obezite ve yoğun fiziksel aktivitenin ani kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.

Gençlerde kalp krizi ve ani kalp durmalarının yetişkinlere göre daha nadir görülmesine rağmen sonuçlarının dramatik seyredebileceğini ifade eden Seyfeli, şunları kaydetti: "Özellikle genç hastalar kalp krizlerine hazırlıksız yakalandıkları için ani ölümler sık görülmektedir. Genç erkekler, genç kızlara göre daha fazla risk altındadır. Yetişkinlerle kıyaslandığında gençlerde kalp krizleri ve ani kalp durmasının nedenleri farklılık göstermektedir. Damarlarda yağlanma genellikle erişkinlerde kalp krizinin en önemli nedeni iken, gençlerde özellikle sigara ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı koroner spazm veya emboli daha sık görülmektedir. Yine genetik ritm bozukluğu ve kalp kası hastalıkları ile doğuştan damar hastalıkları da sık görülmektedir. Özellikle bu tür hastalıkları olan gençlerde kalp krizi ve ani ölüm zorlu egzersiz ve aşırı heyecan sonrası tetiklenmektedir. Risk altındaki hastalar yüksek adrenalin artışına neden olan sportif faaliyetlerden uzak durmalı, kondisyonsuz, tok karnına ve özellikle soğuk havalarda halı saha gibi rekabet içeren sporlardan kaçınmalıdır."

Okul çağındaki çocuklarda beden eğitimi derslerinde öğrencilerin ani kalp krizi nedeniyle hayatını kaybedebildiğine dikkati çeken Seyfeli, burada altta yatan en önemli faktörün ailesel nedenler ve genetik yatkınlık olduğunu vurguladı. Ailede mutlaka erken ve ani ölümlerin araştırılması gerektiğine işaret eden Seyfeli, şöyle devam etti: "Bu tür ölümlerde gencin ailesinde ani ölüm oranı yüzde 30 civarındadır. Yapısal kalp damar hastalıkları, kalp ritm bozuklukları ve kalp kası hastalıkları ani ölümlerin en önemli nedenlerindendir. Bu tür ölümlerin nedeni damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi değildir, aşırı adrenalin deşarjı nedeniyle ortaya çıkan ritm bozukluklarıdır. Bunu önceden öngörmek şu anki şartlarda mümkün olmasa da çocukların küçük yaşlardaki şikayetlerinin dikkate alınması çok önemlidir. Nefes daralması ve çarpıntı gibi şikayetleri olduğunu dile getiren çocukların daha erken doktora götürülmesi gerekmektedir."(AA)

15 Ara 2014 - 18:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber