El sağlığına dikkat

'Dünya El Yıkama Günü' nedeniyle bir etkinlik düzenleyen Alanya Devlet Hastanesi çalışanları, el hijyenine dikkat çektiler

ALANYA Devlet Hastanesi çalışanları, 'Dünya El Yıkama Günü’nü kutladı. Hastane kaynaklı enfeksiyonları önlemenin en kolay ve ucuz yolunun el yıkamak olduğuna dikkat çekmek istediklerini söyleyen Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Başaran, sağlık çalışanlarının farkındalığını arttırmak için 'Dünya El Yıkama Günü’nü renkli bir etkinlikle kutlamak istediklerini belirtti. Başaran, “Suya ve sabuna dokunarak çok basit bir yöntemle çok yüksek oranda bulaşıcı hastalıklardan korunabiliriz” dedi.

HASTALIKLARIN YAYILMASINDA ETKİLİ

Hijyen ve sağlığın birbiriyle iç içe iki kavram olduğunu, el yıkamanın da kişisel hijyenin en önemli öğelerinin başında geldiğini, 2008 yılından bu yana özellikle çocukları hijyen konusunda bilinçlendirmek amacıyla 15 Ekim’in 'Dünya El Yıkama Günü' olarak kabul edildiğini hatırlatan Başaran, "El yıkama alışkanlığının, başta grip olmak üzere ishal, Hepatit A, cilt hastalıkları, tifo, kolera, trahom gibi birçok bulaşıcı hastalığın yayılmasının yanında, alt solunum yolları enfeksiyonlarının da yayılmasında büyük rolü bulunuyor” diye konuştu.

'KÖTÜ EL HİJYENİ HASTALIK SEBEBİ'

Ellerin günlük hayatta çevreyle her türlü ilişkiyi sağlaması sebebiyle en çok bakteri barındıran organ olduğuna değinen Başaran “Dünyada her yıl görülen grip, mide-bağırsak hastalıkları, dizanteri ve Hepatit A gibi bulaşıcı hastalıkların görülme sebepleri arasında yetersiz el yıkama ve kötü el hijyeni ilk sırada bulunuyor. Günlük hayatımızda tuvaletten önce ve sonra, yataktan kalktıktan sonra, dışarıdan eve gelindiğinde, yemeklerden önce ve sonra, topluma açık yerlerde nesnelerle temastan sonra, tırnak kestikten sonra, yemek hazırlarken, hayvanlara dokunduktan sonra, bebeklerin altını değiştirdikten sonra, bebekleri emzirmeden önce, gıda maddesi üretimine başlarken, burun, göz, kulak akıntılarına temastan sonra, özellikle nezle ve gripte burun silinmesinin ardından, hasta bakımı öncesinde ve sonrasında, akvaryum suyuna dokunduktan sonra eller mutlaka yıkanmalı” şeklinde konuştu.

20 Eki 2014 - 00:28 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber