Eklem ağrısına ne iyi gelir?

Eklem ağrısını azaltmak için tüketebileceğiniz bir takım besinler bulunmaktadır. Gün boyunca rahatsız edici olan ağrılar, şişlikler veya sertlikler kişinin hayat konforunu sınırlar. Peki eklem ağrısına ne iyi gelir?

EKLEM ağrısını azaltmak için tüketebileceğiniz bir takım besinler bulunmaktadır. Gün boyunca rahatsız edici olan ağrılar, şişlikler veyasertlikler kişinin hayat konforunu sınırlar. Peki eklem ağrısına ne iyi gelir?

Yapılan araştırmalar, bazı gıdaların iltihabın azaltılmasına yardımcı olarak eklem ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. İşte, ağrıyan eklemlerinize yardımcı olabilecek 8 besin;

1. Somon

Bazı balık türleri omega-3 yağ asitleri adı verilen yağlar bakımından zengindir. Bu yağlar inflamasyonu engelleyerek, sabah tutukluğu ve artrit ile ilişkili eklem hassasiyetini hafifletmeye yardımcı olur. En fazla omega-3 yağları ise somon, ton balığı, ringa balığı ve uskumruda bulunmaktadır.

2. Kiraz

Kiraz, antosiyanin bileşikler bakımından zengindir ve kişinin enerjik olmasını sağlar. Güçlü antioksidan bakımından zengin olması yönü ile inflamasyonu azaltabilir. Bazı araştırmalar, kirazın artrite karşı koruyucu olduğunu ve artrit belirtilerini hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

3. Quinoa

Çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığınız varsa ve buğday, arpa veya çavdar tüketiyorsanız sizde eklem ağrısı gelişebilir. Eklem ağrıları önlemek için quinoa ve amaranth, pirinç ve darı gibi diğer glutensiz tahılları seçin.

4. Zeytinyağı

Akdeniz diyetinin önemli bir unsuru zeytinyağıdır. Zeytinyağı oleocanthal adı verilen bir madde içerir. Anti-inflamatuar ilaç olan ibuprofen gibi, oleocanthal bileşiği iltihaplanmayı tetikleyen COX-1 ve COX-2 enzimlerini bloke eder. Kısacası Akdeniz diyetinin kullanılması eklem ağrısı ve romatoid artrit ile ilişkili sertliği azaltabilir.

5. Zerdeçal

Altın sarısı olan bu Hint baharatının biraz acı bir tadı bulunmaktadır. Zerdeçal, eklemleri iltihaptan koruduğu hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu koruma, içeriğinde yer alan kurkumin maddesi sayesinde olmaktadır.

6. Yeşil Çay

Yeşil çay, sadece eklemler için değil her yönü ile faydalı bir içecektir. İçeriğinde önemli bir anti oksidan olan ve kateşinler olarak isimlendirilen bileşik bulunur. Laboratuar çalışmaları, bu kateşinlerden biri olan epigallocatechin-3-gallate (EGCG) maddesinin osteoartritte meydana gelen kıkırdak hasarı türünden eklemleri korumaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

7. Brokoli

Sulforaphane, lahana ailesi içindeki brokoli ve diğer sebzelerde bulunan, güçlü sülfür içeren bir antioksidandır. Sulforaphane maddesi inflamasyona neden olan sitokinler bastırır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sulforaphane maddesinin, eklem iltihabı azalttığı ve artrit şiddetini azaltabileceğini göstermiştir.

8. Tüm Tahıllar

Tam tahıllı gıdalar -kepekli ekmek, yulaf ezmesi, ve kahverengi pirinç gibi- inflamasyonu azaltarak eklemleri sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir. Kilolu yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca tam tahıllar ile beslenenlerde, inflamasyonun bir işareti olan C-reaktif protein (CRP)' nin düşük düzeylerde olduğu belirlenmiştir.

Kaynak: Sabah

08 Mar 2015 - 17:04 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber