Diyet yapanlar bu habere dikkat

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Mutlu, diyet yaparken her gün tartılıp değişme olmadığında ‘diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum’ denmemesi ve diyet motivasyonunun bozulmaması gerektiğini belirterek, en idealinin haftada 1 gün ve aynı gün tartılmak olduğunu söyledi

DİYET yapmaya başlamak tartılma takıntısını da beraberinde getirdiğini Diyetisyen Hilal Mutlu, "Açken, tokken, tuvaletten önce ve sonra, gece yatmadan, gün içerisinde sürekli tartım yapılır. Oysa gün içerisinde ağırlık, bütün gün sıvı ve yemek tüketimine, vücuttaki ödem, gaita ve idrar durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Yemekten sonra tartıdaki ağırlık artışı vücudumuzda depolanacak yağ kütlesi olarak algılanmamalıdır ya da tartıda sonuç aynıdır ancak yağ kütlesi azalmış, kas kütlesi artmıştır. Zaten sağlıklı kilo vermek demek yağ kütlesinin azalması demektir. Örneğin; saunaya giren bir kişi terle su kaybetmiştir, çıktıktan sonra tartıda kilo kaybı görülebilir ama bu kilo kaybı yağdan olmadığı için kilo vermiş sayılmaz. Tam tersi çok tuzlu yemek yenilen bir günde vücut su tuttuğu için tartıda kilo artmıştır ama yağ dokusunda değişme yoktur. Bu yüzden diyet yaparken her gün tartılıp değişme olmadığında ‘diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum’ denmemeli ve diyet motivasyonu bozulmamalıdır. Vücudun özel durumları göz önünde bulundurulmalıdır. Seyahat durumlarında vücut ödem tutabilir veya bazı ilaçların yan etkileri olabilir" dedi.
“PEKİ, NE ZAMAN TARTILMALIYIZ?”
Sürekli tartılma takıntısının psikolojik sorunları da beraberinde getireceğinden kişinin ne zaman tartılması gerektiği konusunda bilgi veren Mutlu, "Sabah aç karnına ve tuvalete gittikten sonra ve aynı saatlerde tartım yapılmalıdır. Hafif kıyafetlerle ve her zaman aynı tartıda ölçüm yapılmalıdır. Tartının bulunduğu zeminin de sert ve düzgün olmasına özen gösterilmelidir. Tartılar belli aralıklarla kalibrasyona gönderilmelidir. Seyahat, kabızlık, ishal, menstürasyon veya egzersiz sonrası tartımlar doğru sonuçlar göstermeyebilir. Unutulmamalıdır ki önemli olan tartıda kilo kaybı değil, yağ kaybıdır. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı ve bol su içilmelidir. En ideali haftada 1 gün ve aynı gün tartılmaktır" diye konuştu.  

16 Mar 2016 - 18:15 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber