Dikkat eksikliği obeziteye yol açıyor!

Yaptığınız tüm diyetlere rağmen bir türlü kilo veremiyorsanız dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunuz olabilir

YAPTIĞINIZ tüm diyetlere rağmen bir türlü kilo veremiyor, aşırı kilolarınızla obezite sınırına yaklaştıysanız; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunuz olabilir.
Araştırmalara göre; yetişkin dönemde ciddi obezitesi olanların %40’nda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğunu söyleyen Psikiyatrist Dr. Hakan Karaş, “Bu kişilerde, aşırı-tıkanırcasına yeme gibi dürtüsel davranış bozukluğu bulunduğu ve dikkat, organizasyon yeteneğinden yoksun oldukları için diyetlerde başarısız oluyorlar” dedi.  
Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve obezite arasındaki ilişki hakkında bilgi veren Karaş, şunları söyledi:  
“Gittikçe artan sayıda araştırmalar dikkat dağınıklığı ve dürtü kontrol bozukluğuna yol açan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu hastalığının sadece çocuk ve ergenlerde değil yetişkinlikte de obezite nedeni olduğunu göstermektedir. Bu yüzden, obezitesi olanlar sadece depresyon ve kaygı bozuklukları açısından değil, dikkat eksikliği olup olmadıkları yönünden de psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmelidirler. Genellikle çocukluk hastalığı olan DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) hastalığı olanların yarısından fazlasında bu hastalık erişkinlik döneminde de devam ediyor. 
DİYETLERİNDE BAŞARISIZ OLUYORLAR 
Araştırmalar hem çocukluk çağında hem de erişkinlik döneminde dikkat eksikliği ve hipreaktivitenin obeziteye yol açtığını göstermektedir. Erişkinlik döneminde özellikle ciddi obezitesi olanların yaklaşık %40’ında dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalığı olduğunu görülmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite erişkinlik döneminde daha zor teşhis edildiği için bu kişilerin diyet yapması ve obezitenin tedavi edilmesi de zorlaşmaktadır.
DÜRTÜSEL DAVRANIŞ BOZUKLUĞU OLDUĞU İÇİN KONTROLSÜZ YİYORLAR 
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişiler dürtülerini kontrol etmede zorluk yaşayabiliyorlar. Bu dürtü kontrol sorunlarının başında; tıkınırcasına ya da kontrolsüz yeme yer almaktadır. Araştırmalar obezite hastalarının yarısından fazlasında kontrolsüz/tıkınırcasına yeme bozukluğu olduğunu göstermektedir. Bir dürtü kontrol sorunu olan tıkınırcasına yeme bozukluğu da dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile yakından ilişkili olduğu için, obezitede bu iki psikiyatrik rahatsızlık bir arada bulunmaktadır. 
YEME BAĞIMLILIĞINA NEDEN OLUYOR 
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu beyinde dopamin yetersizliği ile ilişkili olduğu için yine dopamin ile ilişkili olan bağımlılıklar bu kişilerde çok sık görülmektedir. Bağımlılık yapıcı maddeler beynin ödül merkezlerinde dopamini artırırlar. Araştırmalar; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlarda özellikle kokain ve alkol bağımlılığı başta olmak üzere birçok bağımlılığa yatkınlık geliştiğini göstermektedir. Bu bağımlılıklara benzer şekilde dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalarının çoğunda yeme bağımlılığı görülür. Çünkü, yiyecekler tıpkı bağımlılık yapıcı maddeler gibi dopaminin beynin uyarmasını sağlarlar. Dolayısıyla bu hastalar için yiyecekler sadece keyif verici maddeler değil aynı zamanda eksik olan beyin uyarılmasını sağlayan şeyler olmaktadır.” 
MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ
Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan obezlerin diyet ile kilo vermesinin diğer obezlere göre daha zor olduğunu söyleyen Psikiyatrist Dr. Hakan Karaş, “Çünkü hem dürtüsellik bu kişilerde daha fazladır hem de diyet yapmak için gerekli olan dikkat ve organizasyon yeteneğinden daha yoksundurlar. Tüm bunlardan dolayı yaşam tarzlarını değiştirmekte daha çok zorlanırlar. Araştırmalara göre; dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavi edildiğinde hem çocuk ve ergenlerde hem de erişkinlik döneminde kilo vermenin daha mümkün hale geldiğini ve bu kişilerin diyet, spor, sosyal etkinliklere katılma gibi yaşam tarzı değişikliklerini daha kolay yapabildiklerini göstermiştir. Günümüzde obezitenin tedavisi sırasında rutin olarak psikiyatri uzmanları mutlaka yer almaktadır. Bu şekilde hem depresyon ve diğer psikiyatrik rahatsızlıklar hem de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olup olmadığı değerlendirerek tedavide daha olumlu sonuçlar alınmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

23 Şub 2017 - 11:03 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber