Çocuğunuz çabuk kilo alıyorsa dikkat

Tiroid hormonu anne karnından başlayarak büyüme döneminde ve tüm yaşam süresince büyük önem taşır

TİROİD hormonu, büyümede ve beyin gelişiminde etkilidir. Özellikle yaşamın ilk üç yılında beyin gelişimi üzerine olan etkisi nedeniyle eksikliği halinde kalıcı zeka geriliği yapar. Bu eksiklik bezin gelişim kusurunaya da hormon üretimi için gereklienzimlerin çalışmamasına bağlı olabilir. Tanının doğar doğmaz konması muhtemel bir zeka geriliğini önler. Çünkü gecikmeyle oluşan hasar tedavi ile geri döndürülemez. Medicana Bahçelievler Hastanesi Çocuk Endokrinoloğu Uzm. Dr. Aliye Sevil Sarıkaya bebek ve çocuklarda görülen tiroid hormonunun bilinmeyenlerini açıkladı.

 

Doğumsal Hipotiroidinin Ülkemizde Sıkça Görülmesinin 2 Temel Sebebi : Akraba Evlilikleri ve İyot Eksikliği

 

Tüm yenidoğan bebeklere sağlık bakanlığı tarafından uygulanan tarama testi ile klinik bulgular oluşmadan erken dönemde hastalığın tespiti mümkün olmaktadır.Yenidoğanlarda1/2500 oranında doğumsal hipotiroidi görülür.Dünya geneline göre ülkemizde bu oran daha sıktır.Bu daakraba evliklerinin daha fazla olmasına ve ülkemizdeiyot eksikliği gözlenmesine bağlıdır.

 

Bu Belirtilere Dikkat!

 

Hipotiroidi ile doğan bir bebekhiçbir belirti vermeyebilir ya da belirtiler çok hafiftir.Kabızlık, emme güçlüğü,uzamış sarılık,kabasesle ağlama,kaba yüz görünümü,bıngıldağın büyük olması,göbek fıtığı,dilin büyük olması gibi belirtiler gözlenebilir.Tanı konan bir bebeğintedavisiüretemediği eksik olan tiroid hormonunun dışardan ağız yoluyla verilmesi ile yapılır.Tedavi ucuz ve kolaydır.Önemli olan tanının gecikmeden konması, düzenli takip ve tedavisidir.İlaç dozu, izleyen hekim tarafından bebeğin durumuna göre belirlenir. Eksikliğin kalıcı olması halinde tedavi ömür boyu devam eder.

 

Tiroid Hormonu Ders Başarısını Etkiliyor

 

Çocukluk ve ergenlik dönemindekitiroid yetersizliği dişlerin gecikmesi , gelişimdeki gerilik, büyümede yavaşlama, cilt kuruluğu,hızlı kilo alma,saçlarda dökülme,kabızlık,çabuk yorulma,halsizlik,uykuya eğilim,üşüme,konsantrasyon güçlüğü ve ders başarısının düşmesi gibi belirtiler yapabilir.Çocukluk ve ergenlik dönemindetiroidbezinin çalışmasını ensık bozan hastalık otoimmun tiroidit (Hashimoto)hastalığıdır.Ergenlik dönemindeki kız çocuklarında daha sık görülür ve bu çocukların ailelerindede benzer hastalık görülme oranı fazladır.Bağışıklık sistemindeki bozukluk nedeni ile üretilen antikorların etkisi ile tiroid bezinin harabiyeti sonucu oluşur. Sonuç olarak çocuk kolay kilo alıyor ve boy gelişimi kısa kalıyorsa tiroidhormonunun tetkiki mutlak gereklidir.

21 Oca 2016 - 18:13 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber