Bu hastalar gribe dikkat !

Özellikle astım ve solunum yolu alerjisi olanların gribe daha yatkın olduğunu belirten Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, yumurta alerjisi olanlar dışında solunum alerjisi olan hastaların mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerektiğini söyledi

DÜNYA Sağlık Örgütü, birinci ve ikinci dereceden risk grubunda olanların her yıl aşılanması gerektiğini vurguluyor ve birinci dereceden risk grubu içinde astım hastaları ve solunum yolu alerjisi olanların bulunduğunu açıklıyor. Gribin yayılmasını önlemek, ağır seyreden komplikasyonlarla ölümü engellemek, grip salgınının uzun sürmesi sonucu ortaya çıkabilecek virüs mutasyonunu, hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azaltmak, iş kaybını, okul devamsızlığını ve ekonomik kayıpların önüne geçmek için grip aşısı yaptırılması gerekiyor. Alerji uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Grip; özellikle solunum yolu alerjisi olan çocuklarda, akciğer hastalığı olan yaşlılarda ve kalp, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrederek ölüme varan ciddi sonuçlara yol açabilir” açıklamasında bulundu. Mevsim değişimiyle birlikte kalabalık ve kapalı ortamların grip salgınını artırdığını vurgulayan Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, yumurta alerjisi olanlar dışında tüm alerjik hastaların aşı yaptırmasını önemle tavsiye ettiklerini söyledi. Antony, yumurtaya ve tavuğa karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanların, yani yumurta ve tavuk yediğinde alerjik şoka girenlerin grip aşısı yaptırmaması gerektiğinin altını çizdi.

ALERJİK ÇOCUKLAR İÇİN GRİP AŞISI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, alerjik çocukların her türlü solunum yolu enfeksiyonlarına karşı alerjisi olmayan çocuklara göre daha hassas olduğunu belirterek, alerjik çocukların daha kolay gribe yakalanabildiğini, gribin mevcut alerjileri tetiklediğini söyledi. Hastanın hem grip hem de alerji ile mücadele etmesinin savunma sistemini zayıflattığını, savunma sistemi zayıflamış ve alerjisi tetiklenmiş çocuğun hastalığının daha ağır iyileştiğini ve bunun daha fazla ilaç kullanımına sebep olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Antony, grip aşısının hastayı tüm olumsuz faktörlerden koruduğunu vurguladı.

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, aşının etkisinin ortaya çıkması için iki üç haftaya ihtiyaç olduğunu ve en uygun zamanın sonbaharda özellikle ekim ayı olduğunu söyledi. Aşının yanı sıra bazı önlemler alınarak da bulaşma riskinin azaltıldığını belirten Doç. Dr. Antony; gribi olan kişilerle yakın temastan uzak durmak, hastalığa yakalanıldığı takdirde evde kalıp dinlenmek, öksürme ve hapşırma esnasında ağzı kağıt mendil ya da kolla kapatmak, maske kullanmak ve elleri sık sık yıkamak gerektiğini söyledi.

15 Eki 2014 - 14:15 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber