Bir kutu gazlı içeceğin 1 saat içindeki etkisi

İngiliz eczacı Niraj Naik’in kişisel bloğu ‘The Renegade Pharmacist’da yayımlanan grafik, kola, gazoz gibi aşırı şeker ihtiva eden gazlı içeceklerin vücut metabolizmasına olan etkisini gözler önüne serdi

İlk 10 dakika:

Vücudun tavsiye edilen ‘günlük şeker alımı’na eşit seviyede 10 çay kaşığı şeker vücuda girer. Gazlı içecek içerisinde bulunan fosforik asit, şekerin tadını hafifletir ve ‘aşırı şeker alımı’ yüzünden vücut kusma eylemini gerçekleştirmez.

İlk 20 dakika:

Kan şekeri aniden yükselerek ‘insülin patlaması’nı tetikler. Karaciğer ise şekeri yağa dönüştürerek bu ani şeker yükselmesine karşı vücudu savunur.

İlk 40 dakika:

Göz bebeği irileşir, kan basıncı yükselmeye başlar.

İlk 45 dakika:

Vücut, dopamin hormonu salgılaması için beyni uyarır. (Eroinin vücuda yaptığına benzer bir durum)

İlk 60 dakika:

Gazlı içecek içerisinde bulunan fosforik asit, kalsiyum, magnezyum ve çinkoyu kalın bağırsakta tutarak metabolizmada yaşanacak ani şeker yükselmelerine zemin hazırlar.

60 dakika sonrası:

İdrar atımını tetikler. Kemiklere gitmesi gereken depolanmış kalsiyum, magnezyum ve çinko vücuttan dışarı atılır. Psikolojik olarak ise birey daha miskin ve asabi olmaya başlar.

31 Tem 2015 - 14:18 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber