Bebeklerin gaz sorununa doğal ve bitkisel çözümler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, bitkisel ve doğal yollarla bebeklerin gaz sorununun çözülebileceğini söyledi

AKSUVİTAL Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, bir çok anne babaya uykusuz geceler yaşatan bebeklerdeki gaz sorununa bitkisel ve doğal yollarla çözüm bulunabileceğini belirterek; "Bebeklerde oluşan gaz şikayeti fiziksel açıdan bebeği, psikolojik açıdan da anneyi çok rahatsız etmektedir. Yaşamın ilk 6 ayında gaz problemi birçok bebekte görülen normal bir durumdur. Genellikle mama yedikten ya da meme emdikten sonra gerçekleşen kramp şeklinde ağrının bebeği ağlatması anne ve babaları tedirgin etmektedir. Bu ağlamalar kimi zaman hemen geçmekte kimi zaman da gece boyunca sürmektedir. Bebekler dünyaya geldiklerinde daha sindirim sistemleri tam olarak olgunlaşmamıştır. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve düzenli olarak dışkılama işlevinin sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için yeterli beslenmeleri gereklidir. Bebeğin uygun olmayan mama ile beslenmesi kabız olmasına ya da ishal olmasına neden olabilir. Aynı zamanda yanlış mama seçimi karın kramplarının gerçekleşmesinin de bir nedenidir. Ama genelde bebeklerde görülen karın kramplarının nedeni çıkarılamayan gazdır. Annenin beslenme şekli de bebeğin gaz sancılarını etkileyen bir durumdur. Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu parçalayan laktaz enzimi yeterli olmayanlar, yetersizliğin derecesine bağlı olarak tükettikleri ürünlerde gaz sorunu yaşayabilirler. Özellikle inek sütü ile beslenen annelerin bebeklerinde gaz sorunu daha fazla yaşanmaktadır" dedi.

Gülsoy, bebeklerde gaz sancısını sebeplerini şöyle sıraladı; "Bebeğin annesinin göğsünü tam tutamamasına bağlı nedenler. Bebeğin annesini hızlı emmesinden dolayı hava yutması. Biberon kullanımı sırasında da aynı sorun olur. Emzirme süresi de çok önemlidir. Çocuklar çabuk üşüdükleri için ayakları üşütmesi de gaz sebebidir. Bebeklerin boş biberonla oynarken içinde bir şey varmış gibi davranmaları da hava yutmalarına neden olur. Annenin beslenmesine bağlık laktoz enzimini yeterli alamaması".

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Sevil Gülsoy, bebeklerdeki gaz sancısının önlemenin yollarını de açıkladı; "Bebek annesini emerken göğsünün siyah kısmını tam olarak ağzına almalı, biberonla beslenirken de boşluk bırakılmamalıdır. Bebeğin ayakları sıcak tutulmalıdır, evde uyurken ayaklarının olduğu yere ılık sıcak su torbası konmalıdır. İnek sütü ve mama verileceği zaman mutlaka ılık olmalıdır, soğuk gaz yapar. Bebek beslendikten hemen sonra kesinlikle gazı çıkarılmalıdır, Doğal ve bitkisel yağların rahatlatıcı etkisi. Bu yöntemler ile rahatlatılamayan bebekler için doğanın bizlere sunmuş olduğu birkaç yöntemle de doğal destek alınabilir. Uçucu yağ bakımından zengin olana rezene bitkisi, özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz ve kolit tarzındaki gastrointestinal(mide- bağırsak) ağrılarda çayı halinde kullanılır. İçeriğindeki antrakinon türevleri bağırsakta su emilimini azaltarak dışkıyı yumuşatır ve bebeklerin daha rahat etmesini sağlar. Tahriş edici özelliği olmadığından bebeklerde ve yaşlılarda rahatlıkla kullanılabilir".

Gülsoy sözlerine şöyle devam etti: "Anason ve dereotu gibi bitkilerde de uçucu yağ bakımından ve anethol ve türevleri içerdiği için hazmı kolaylaştırırken, bağırsak gazlarının meydana gelmesini önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda anne sütünü arttırmaya destekçidir. Bademin yüzde 55’ yağdır. Bu oranında yüzde 65-85 oileik asit olmakla birlikte, linolasit, palmitinasit, B1, B2,B3 ve C vitamini, patasyum, demir, kalsiyum içerir. Ayrıca yüzde 20 protein bulunur. Dereotun da ise carvon, C vitamini, potasyum, sodyum bulunan zengin içerikli bitkilerdir. Rezene yağı, ayçiçeği yağı, tatlı badem yağı, anason yağı, susam yağı, kimyon yağı ve dereotu yağı gibi bitkisel ve doğal yağların karışımını;Günde 3 kez 3-4 damla yiyecekleriniz ile karıştırılıp veya direkt olarak kullanılarak tüketilebilirken, bebeklerde oluşan gazın giderilmesinde yardımcı olacaktır. Doğal ve bitkilsel yağların içinde ki etken madde ve enzimler sayesinden bebeklerde sindirim sorunları; şişkinliğe karşı, karminatif ( gaz söktürücü), kabızlığı önleyici, hazmettirici, teskin edici, krampları çözücü, hazımsızlık için, bakteri öldürücü, mantarları yok edici, mideyi kuvvetlendirici, şişkinliği azaltıcı özellik göstereceklerdir".  

07 Eyl 2015 - 10:31 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber