Balık alırken dikkat

Balık satın alırken balığın bazı özelliklerine dikkat etmek gerekiyor

İSTANBUL Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meriç Albay, satın alırken balığın bazı özelliklerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek,  "Balığın gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olmasına dikkat etmek gerekir" dedi.

Albay eylülde su ürünlerinde av yasağının sona erdiğini, bu nedenle balık tüketiminin artacağını söyledi. Albay, balıkların protein içeriği ile A, D, K ile B grubu vitaminler açısından zengin olduğunu vurgulayarak, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynak olan balığın, insan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken çoklu doymamış yağ asitleri ile Eikosapentaenoik Asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik Asit (DHA) içerdiğini de anlattı.
'HAFTADA 2 KEZ BALIK TÜKETİLMELİ'
EPA ve DHA'nın kalp-damar, şeker ve kanser gibi hastalıklardan korunmada önemli etkisi olduğunu ve bunun sağlanması için haftada en az 2 kez balık tüketilmesi gerektiğini ifade eden Albay, şöyle devam etti :
"Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu 0-3 yaş dönemi için balık ayrı bir önem taşımaktadır. Biyolojik değeri yüksek protein ve esansiyel amino asit kaynağı olan balık, içerdiği omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri ile beyin gelişimine olumlu katkı sağlar. Bu nedenle özellikle gebelikten itibaren anne adaylarının ve 7. aydan itibaren tamamlayıcı beslenmeye başlayan bebeklerin tükettiği balık, beyin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir ."
'TAZE OLMASI DURUMUNDA SIKINTI YAŞANMAZ'
Albay, balığın, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri ile birlikte tüketilmesinin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunduğuna değinerek, her ikisinin de taze olması durumunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti.
'TAZE BALIK GÖZÜNDEN ANLAŞILIR'
Balık satın alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Albay, şunları söyledi:  
"Satın alırken balığın gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, balığın sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekmektedir. Konserve balık satın alırken, mutlaka etiket bilgiler okunmalı, son kullanma tarihine, kutuda delik ve hasar olmamasına dikkat edilmeli."
'2 SAATTEN FAZLA BEKLETİLMEMELİ'
Prof. Dr. Albay, balığın 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Pulları ve içi temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra pişirilinceye kadar uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmeli" diye konuştu.

02 Eyl 2013 - 18:36 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber